18 maja br. podczas uroczystej gali z okazji Święta Narodowego Trzeciego Maja Pan Zenon Kosiniak-Kamysz - Ambasador RP w Singapurze dokonał otwarcia pierwszej edycji Polish Food Festival w Singapurze.
Gośćmi honorowymi byli Pan Jacek Bogucki - Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pani Josephine Teo - Minister in the Prime Minister Office, na uroczystość również przybyli wysocy rangą przedstawiciele administracji Singapuru. Obecni byli również przedstawiciele biznesu oraz mediów, kultury i korpusu dyplomatycznego. Goście mieli okazję zapoznać się z polską ofertą produktów ekologicznych. Wiele wyśmienitych polskich potraw było starannie dobranych do tej wyjątkowej okazji. Zostały one przygotowane z polskich produktów przez warszawskich kucharzy.
Promocja Festiwalu odbywa się pod hasłem PolandSHIOK!, co w języku lokalnym oznacza „wyśmienita Polska”. O tym fakcie będą mogli przekonać się mieszkańcy Singapuru biorąc udział w szeregu imprez kulinarnych, kulturalnych i rozrywkowych odbywających w Singapurze w dniach od 18 maja do 3 czerwca br.
Głównym celem Festiwalu jest promocja polskiej kuchni, zwyczajów oraz produktów rolno-spożywczych wśród lokalnych konsumentów, a także zwiększenie rozpoznawalności Polski na tym rynku. W realizacji projektu Ambasadę RP w Singapurze wsparły Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Rynku Rolnego, KIG Centrum Promocji oraz wielu innych partnerów lokalnych.
Więcej informacji na temat Festiwalu:
- na Facebooku - PolandSHIOK!
https://www.facebook.com/events/1882329238673407/?fref=ts
Relacje z wydarzeń również na naszym Facebooku – Poland tastes good
https://www.facebook.com/Poland-Tastes-Good-658920157593644/?fref=ts
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/