W dniach 9-10 grudnia 2020r. Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. było organizatorem szkolenia on-line pn. „Podsumowanie zadań badawczych w zakresie rolnictwa ekologicznego finansowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w roku 2020”.
Prelegentami byli pracownicy naukowi:
- Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, w której realizowano 2 projekty badawcze - w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie oraz badania nad optymalizacją technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej.
- Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie – tematem badawczym była upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz;
- Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach – realizowano 2 tematy dotyczące oceny przydatności do uprawy w ekologicznym systemie produkcji najnowszych odmian zbóż ozimych i jarych;
- Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach – realizowano 3 tematy dotyczące produkcji nasiennej roślin warzywnych, możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ograniczaniu występowania chorób bakteryjnych w ekologicznej prasie pieczarki oraz badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie ekologicznych upraw sadowniczych;
- Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie Rybacki Zakład Doświadczalny w Żabieńcu- prowadzono badanie w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej produkcji pstrąga;
- Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie – badania nad zastosowaniem środowiskowych bakterii kwasu mlekowego do optymalizacji procesu produkcji ekologicznych twarogów;
- Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie – prowadzono badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie ekologicznych upraw sadowniczych;
- Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu - badania dotyczyły wpływu termicznych procesów technologicznych (np.: suszenie, prażenie, słodowanie, pieczenie, liofilizacja) na występowanie lub koncentrację substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym;
- Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie – prowadzono badania nad produkcją ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych.
Ze szczegółowymi wynikami przeprowadzonych badań, można zapoznać się wchodząc na strony internetowe w/w jednostek badawczych.
Łącznie prowadzono 13 badań o różnorodnej tematyce. Wszystkie tematy wkomponowują się w aktualne potrzeby producentów rolnych, służb doradczych, jednostek certyfikujących oraz zakładów przetwórczych. Według zapowiedzi MRiRW od przyszłego roku większy nacisk zostanie położony na badania z zakresu produkcji ekologicznego materiału siewnego. Związane jest to z wejściem nowego rozporządzenia UE regulującego produkcję ekologiczną.
Do pobrania:
Kopiowanie materiałów bez zgody autora jest niedozwolone!
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/