Podsumowanie sezonu 2020 na plantacji doświadczalnej pomidorów gruntowych

zdj 1

zdj 2

13 września ubiegłego roku, tuż przed wprowadzeniem ograniczeń odnośnie spotkań plenerowych, na plantacji Państwa Chudziaków w Pawłowie (powiat rawicki) odbyło się Święto Pomidora zorganizowane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą, Spółdzielczą Grupę Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa Pudliszki oraz Leszka Chudziaka. W trakcie imprezy odbywały się liczne konkursy i degustacje potraw z pomidorem w roli głównej.

Początek września to ostatnia okazja w sezonie, żeby na żywo zobaczyć plantacje pomidorów gruntowych. Na polach należących do gospodarstwa Państwa Elwiry i Leszka Chudziaków od 20 lat prowadzone są doświadczenia z odmianami pomidorów gruntowych. Tym razem zaprezentowano aż 86 odmian pomidora gruntowego. Co roku na koniec sezonu plantatorzy wraz z Spółdzielczą Grupą Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa Pudliszki oraz partnerem strategicznym firmą BASF Nunhmems organizują spotkanie podsumowujące doświadczenia, które są okazją do wymiany doświadczeń i spostrzeżeń na temat minionego sezonu pomidorowego.  Ze względu na pandemię w tym roku ograniczono się do przygotowania  materiału filmowego, który zaprezentowany został z pod koniec minionego roku.  Film można obejrzeć ponizej.



zdj 3

zdj 4

Warunki klimatyczne w sezonie 2020 nie rozpieszczały plantatorów pomidorów gruntowych. Zimne czerwcowe noce sprawiły, że plantacje zostały porażone przez zarazę ziemniaka i alternariozę. Mimo tego plantatorzy w większości wywiązali się z kontraktacji, dostarczając wysokiej jakości surowiec do zakładu w Pudliszkach. O walorach smakowych pomidorów produkowanych przez rolników zrzeszonych w SGP Pudliszki mogli przekonać się m.in. obdarowani przez Wielkopolską Izbę Rolniczą świątecznymi paczkami. W zestawie lokalnych produktów pochodzących od wielkopolskich producentów nie mogło zabraknąć soku z pomidorów gruntowych przekazanych przez SGP Pudliszki za co SERDECZNIE DZIĘKUJEMY!

Wielkopolska Izba Rolnicza w 2021 roku również planuje organizację wydarzeń związanych z produkcją pomidorów gruntowych oraz ich wykorzystaniem w kuchni regionalnej o szczegółach będziemy informować na naszej stronie internetowej.

Michał Pawliczuk

Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/

125ml milk

zdj 1
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: pomidorów; pudliszki; sezonu; gruntowych; gruntowych.; plantacji; producentów; owoców; i warzyw; przetwórstwa; podsumowanie; plantacje; pomidora; koniec; plantatorzy; ;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »