Zapraszamy Państwa do zapoznania się z kolejnym już podsumowaniem ostatnich wydarzeń w rolnictwie i agrobiznesie (21.11 – 25.11.2022) przygotowanym przez Wielkopolską Izbę Rolniczą.
Kłopoty z dostępnością środków ochrony roślin
Wielkopolska Izba Rolnicza otrzymała odpowiedź na pismo, które skierowaliśmy do Ministerstwa Rolnictwa, dotyczącej prośby o dokonanie przeglądu dostępnych w Polsce środków ochrony roślin i w przypadku wycofywania określonych preparatów - zaproponowania w ich miejsce innych o porównywalnej skuteczności. Okazuje się bowiem, że pojawiają się sytuacje, braku dostępności środków, które zgodnie z prawem można by stosować w określonych uprawach.
O szczegółach interwencji WIR oraz odpowiedzi resortu rolnictwa przeczytają Państwo tutaj
Forum Rolników i Agrobiznesu – musisz tam być!
Zielony Ład vs. bezpieczeństwo żywnościowe. Jaki plan dla gospodarstw rolnych ma ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi i Unia Europejska? Czy polscy rolnicy będą mogli rozwijać gospodarstwa i zapewnić byt naszym rodzinom?
Na te, oraz wiele więcej pytań odpowiedzą minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk oraz komisarz ds. rolnictwa i rozwoju wsi w UE – dr. Janusz Wojciechowski podczas VII Forum Rolników i Agrobiznesu już 29 listopada br. w Poznaniu. Głos w dyskusji zabiorą również byli ministrowie rolnictwa: Jan Krzysztof Ardanowski, Marek Sawicki oraz Artur Balazs. Polityków przepytywać będzie redaktor naczelny top agrar Polska – Karol Bujoczek.
Zapraszamy także do odwiedzenia stoiska Wielkopolskiej Izby Rolniczej, gdzie będzie można porozmawiać z przedstawicielami WIR o aktualnych problemach w rolnictwie, a także skosztować regionalnych potraw, przygotowanych w ramach Wielkopolskiego Śniadania z produktów pozyskanych od lokalnych dostawców. Wielkopolska Izba Rolnicza od lat promuje lokalną wielkopolską kuchnię oraz produkty wielkopolskich rolników, producentów i przetwórców.
O szczegółach VII Forum Rolników i Agrobiznesu przeczytają Państwo tutaj
Wszystko zaczyna się od gleby
W niedalekiej przyszłości zrównoważone zarządzanie gospodarstwem stanie się obowiązującym standardem. Wynika to przede wszystkim ze stale zwiększającej się świadomości konsumentów co do jakości płodów rolnych, warunków i metod ich pozyskiwania, a także i próby eliminacji negatywnego oddziaływania tych procesów na środowisko. Dziś świadomy konsument bierze pod uwagę cały cykl życia produktu – w jaki sposób powstał, jaki wpływ na środowisko miała jego produkcja, jak oddziałuje na zdrowie.
Więcej w tym temacie przeczytają Państwo tutaj
Wczesny siew pszenic jarych
Odmiany jare z reguły cechuje niższy potencjał plonowania niż tych, wysiewanych przed zimą. Jednak wybór odmian jarych nie musi być kompromisem. Nieco niższy plon rekompensuje lepsza jakość ziarna (większa zawartość i jakość białka oraz glutenu), a krótszy okres wegetacji – niższe koszty uprawy. Prostszy do ich uprawy jest też dobór przedplonu oraz wybór stanowiska – sprawdzają się na nieco gorszych glebach. Jednak, aby uzyskać satysfakcjonującą opłacalność produkcji, nie można zaniechać zabiegów agrotechnicznych. Należy je przeprowadzać z wyjątkową dbałością. Kluczowy zaś jest termin siewu.
O zasadach planowania siewu i nie tylko przeczytają Państwo tutaj
Opracowanie:
Aleksander Poznański
Andrzej Przepióra
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/