Gospodarstwo agroturystyczne „Wojciechówka” Beaty i Wojciecha Walkowiaków w Pakosławiu (powiat rawicki) gościło uczestników tegorocznego Pikniku Agroturystycznego. - Tego typu impreza ma umożliwić nie tylko zdobycie wiedzy o ekologii i agroturystyce, ale też pomóc w nawiązywaniu współpracy między producentami żywności, kwaterodawcami i przetwórcami - podkreśla Wioletta Kmiećkowiak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. W imprezie wzięli udział m.in. przedstawiciele władz samorządowych i rolniczych, producenci ekologiczni, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz rolnicy zainteresowani ekologią i agroturystyką. - Wielkopolska znana jest z mocnego rolnictwa. Jestem też przekonany, że potrzeba nam tutaj przetwórstwa na mniejszą skalę, czyli produkcji żywności wprost z gospodarstwa. Mam nadzieję, że będzie nam się to coraz szerzej rozwijało, tym bardziej, że popyt na te produkty jest coraz większy. Poza tym, dzisiejsza wieś jest miejscem nie tylko produkcji, ale też wypoczynku i rekreacji. To jest też szansa, by wieś wielkopolska zachowała chociażby liczebność gospodarstw - stwierdził Marian Poślednik, senator obecny na imprezie. W programie były: wykłady, pokaz „Swojskie smakuje lepiej” oraz liczne degustacje: dżemów, kiszonych szparagów, domowych ciast i kompotu, owoców prosto z sadu, wędlin, miodu i nalewek.
(HD)