„Polska Smakuje” – to hasło Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, który odbywał się dziś w Warszawie na terenie Wyścigów Konnych na Służewcu.
Można tu było zakochać się w najlepszej polskiej żywności. Chleby, pierogi, wędliny, ciasta, sery, jogurty, konfitury i powidła, świeże warzywa i owoce, miody i soki królowały na stoiskach usytuowanych w służewieckim parku.
Było to wielkie święto polskiej żywności. Impreza wzbudziła ogromne zainteresowanie mieszkańców Warszawy i okolic. Odwiedziło ją kilkanaście tysięcy osób. Otwarcia pikniku dokonał sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa Rozwoju Wsi Jacek Bogucki, który podkreślił, że ideą pikniku jest prezentowanie walorów naszej żywności przy dobrej zabawie i wypoczynku.
Piknikowymi gośćmi byli także przedstawiciele ambasad i placówek dyplomatycznych, które mają siedziby w Warszawie. Polskie produkty smakowały zagranicznym gościom. Kucharze przygotowywali niezwykle smaczne potrawy z wieprzowiny, wołowiny kulinarnej i drobiu, a także z owoców, warzyw i nabiału.
Uczestnicy pikniku mogli wziąć udział we wspólnym gotowaniu z szefem kuchni i popularyzatorem kuchni molekularnej - Łukaszem Konikiem, który dziś przygotowywał potrawy z produktów posiadających znak Programu Poznaj Dobrą Żywność .
Były też degustacje drożdżowych bułeczek z wegetariańskim farszem, chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem, naleśników i pierogów w różnorodnych odsłonach, potraw z grilla, wyciskanych soków i owocowych koktajli.
W tym roku na Służewcu swoje produkty prezentowało blisko100 firm. Byli to producenci, których wyroby otrzymały znak Programu Poznaj Dobrą Żywność, a także producenci produktów z oznaczeniami geograficznymi, producenci produktów regionalnych i tradycyjnych oraz ekologicznych. Stoiska miały też instytucje, organizacje i stowarzyszenia działające w obszarze rolnictwa, przetwórstwa, turystyki wiejskiej i agroturystyki oraz instytucje branżowe, m.in. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie - Oddział w Krakowie, Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”, Polska Organizacja Turystyczna, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Fundusze promocji produktów rolno-spożywczych i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Przygotowano też wiele atrakcji dla dzieci. Największa popularnością wśród najmłodszych cieszyły się konkursy gry tematyczne popularyzujące zdrowy sposób odżywiania. Na piknikowej scenie występował zespól ludowy „Skowronki” z Brańska. Zainteresowaniem cieszyły się też pokazy i nauka tańców ludowych i przyśpiewek, a także wystawa zwierząt hodowlanych i prezentacja zabytkowych maszyn rolniczych.
Dużą atrakcją dzisiejszej imprezy była objęta Patronatem Honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi gonitwa 4-letnich ogierów i klaczy czystej krwi arabskiej o Nagrodę Bandosa rozgrywana na dystansie 2400 metrów. Gonitwa ta odbywała się w ramach 14. dnia wyścigowego tegorocznego sezonu, w trakcie którego rozegranych było 9 gonitw. Ciekawa była również gonitwa uczniowska - tradycyjnie rozgrywana rywalizacja adeptów sztuki jeździeckiej.
Sobotnia wycieczka na służewiecki tor była znakomitym sposobem spędzenia wolnego czasu wśród pięknej przyrody angielskiego parku, przy smacznym jedzeniu i szumie fontanny. Można tu było dobrze zjeść, zrobić zakupy, odpocząć na łonie natury, przeżyć sportowe emocje i świetnie się bawić.
Piknik Poznaj Dobrą Żywność jest corocznym wydarzeniem promującym polską żywność organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.