Pieniądze na bioasekurację z PROW?

Minister Krzysztof Jurgiel podjął decyzję o rozpoczęciu prac dotyczących określenia potrzeb producentów trzody chlewnej w kontekście ewentualnej zmiany PROW na lata 2014-2020,.

 


Wspomniane zmiany mają na celu umożliwienie wsparcia gospodarstw na inwestycje przyczyniające się do zapobiegania wprowadzenia ASF do gospodarstw objętych strefą bioasekuracji. Jak informuje resort rolnictwa, będzie to wsparcie dla producentów trzody chlewnej znajdujących się w strefach objętych restrykcjami weterynaryjnymi, w związku ze zidentyfikowaniem na terenie Polski przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF).

 

Ministerialna propozycja zakłada możliwość wyodrębnienia nowego typu operacji w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w środki zapobiegawcze". Jej celem jest ograniczenie skutków prawdopodobnych klęsk żywiołowych, niekorzystnych zjawisk klimatycznych i katastrof. Chodzi tu przede wszystkim o wsparcie rolników (producentów trzody chlewnej), znajdujących się w strefach objętych restrykcjami weterynaryjnymi, w związku z wystąpieniem ASF. Jeżeli zmianę uda się wprowadzić, wówczas będą oni mogli realizować w ramach PROW 2014-2020 operacje inwestycyjne polegające na budowie infrastruktury potrzebnej do stworzenia odpowiednich warunków bioasekuracji, w szczególności ogrodzeń i niecek do dezynfekcji.

 

Źródło
Podlaska Izba Rolnicza
http://pirol.pl

125ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: trzody; objętych; związku; producentów; chlewnej; gospodarstw; zmiany; pieniądze; weterynaryjnymi; ; wsparcie; ramach; znajdujących; restrykcjami; strefach; przede; wszystkim;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »