W sobotę 25 lipca w Wielichowie (powiat grodziski) odbyło się spotkanie pn. „Nasze regionalne bogactwo na stoły – PIECZARKA”. Organizatorem imprezy była Wielkopolska Izba Rolnicza wraz z Partnerami. Wydarzenie miało na celu promocję pieczarki oraz jej lokalnych producentów i przetwórców. Program imprezy obejmował m. in. stoiska wystawiennicze ze strefą do konsultacji i dyskusji, degustację potraw z lokalnych warzyw – pieczarek przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszenia a także konkurs kulinarny na najbardziej różnorodne potrawy z pieczarek skierowany dla Kół Gospodyń Wiejskich.
Wszystkich zebranych na Stadionie Miejskim w Wielichowie a zwłaszcza lokalnych producentów i przetwórców pieczarek oraz Panie z KGW powitał Jerzy Kostrzewa – Przewodniczący Rady Powiatowej WIR w Grodzisku Wlkp. a zarazem Członek Zarządu WIR. Następnie głos zabrali: Honorata Kozłowska – Burmistrz Wielichowa, Piotr Walkowski – Prezes WIR oraz Grzegorz Herman – Dyrektor Centrum Kultury w Wielichowie. Wielkopolską Izbę Rolniczą w tym dniu reprezentowali także Zbigniew Stajkowski oraz Jan Pauliński – Członkowie Zarządu WIR, Andrzej Przepióra – Prezes Spółki Rol-Wir oraz Członkowie Rady Powiatowej WIR w Grodzisku Wlkp.
Uczestnicy wydarzenia mieli okazję wziąć udział w jarmarku produktów spożywczych wytworzonych w ramach grup producentów rolnych oraz odwiedzić stoiska producentów i przetwórców pieczarek m. in. Firmy Grzybmar, GOLPOL Zbigniew Golczak, KEKBEL Krzysztof Kędziora czy Polchamp Jerzy Nowak.
Wielkopolska Izba Rolnicza również zaprezentowała stoisko wystawiennicze w ramach, którego stworzono platformę do wymiany doświadczeń: zarówno w uprawie, jak i tych kulinarnych, a także punkt informacyjny dotyczący prowadzenia działalności w ramach grup producentów rolnych.
Drugim ważnym elementem projektu był konkurs „Nasze regionalne bogactwo na stoły” na najbardziej różnorodne potrawy z pieczarek, w którym udział wzięły panie z lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich. Zaprezentowały One dania, w których pieczarka „odgrywała główną rolę”. Trzeba przyznać, że Panie wykazały się pomysłowością i oczywiście wyczuciem smaku, który to oceniało jury, w skład którego wchodzili: Piotr Walkowski – Prezes WIR, Honorata Kozłowska – Burmistrz Wielichowa oraz Grzegorz Herman – Dyrektor CK w Wielichowie.
W konkursie udział wzięły Panie lokalnych KGW, które przygotowały następujące potrawy:
1) KGW Śniaty - Karkówka w sosie pieczarkowym,
2) KGW Zielęcin - Rolada ziemniaczana z pieczarkami,
3) KGW Łubnica – pieczarki w zalewie pomidorowej,
4) KGW Wielichowo-Wieś – Zrazy faszerowane pod pierzynką pieczarkową,
5) KGW Dębsko – Brisole w sosie pieczarkowo-paprykowym z carpaccio z kiszonymi buraczkami,
6) KGW Trzcinica – Bigos cygański,
7) KGW Wielichowo – Kotlety siekane z pieczarkami,
8) KGW Gradowice – Zupa pieczarkowa,
9) KGW Wilkowo Polskie – Bigos meksykański,
10) Stowarzyszenie KGW w Wielichowie – Chlebek pieczarkowo-ziołowy.
Jury zgodnie stwierdziło, że nie sposób wybrać tylko jednego zwycięzcy konkursu – wszystkie potrawy zrobiły niesamowite wrażenie i zasłużyły na wyróżnienie. Nagrody w postaci podgrzewaczy do żywności odebrały zatem wszyscy uczestnicy konkursu.
Sobotnie spotkanie pokazało, że Wielichowo nie bez przyczyny często nazywane jest „niekoronowaną stolicą pieczarki”. Lokalni mieszkańcy są dumni z tego produktu i mimo, że sytuacja epidemiologiczna nie pozwoliła na to, aby tegoroczne, majowe „Święto Pieczarki” odbyło się w tradycyjnej formie, to wydarzenie pn. „ Nasze regionalne bogactwo na stoły – PIECZARKA”, pozwoliło na wspaniałą promocję Ich „białej królowej”.
Mirosława Żurek
Foto: Piotr Cuprych, Mirosława Żurek
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/