Możliwości rozwoju współpracy Polski i Wietnamu w sektorze rolnym i w handlu rolno-spożywczym – to tematy spotkania sekretarza stanu Jacka Czerniaka z ambasadorem Wietnamu w Polsce Ha Hoang Hai. W spotkaniu uczestniczył także zastępca głównego lekarza weterynarii Paweł Meyer.
Wzmacnianie relacji Polski i Wietnamu
Sekretarz stanu Jacek Czerniak zaznaczył, że jesteśmy zainteresowani dalszym rozwojem współpracy polsko-wietnamskiej, wzmocnieniem relacji i zrównoważeniem wyników handlu rolno-spożywczego. Ważnym formatem dialogu jest polsko-wietnamska grupa robocza ds. współpracy w dziedzinie rolnictwa. Rozmówcy zgodzili się, że III posiedzenie grupy roboczej, które odbyło się w listopadzie 2024 r. w Hanoi, było bardzo udane.
Ambasador Ha Hoang Hai zaznaczył, że współpraca w dziedzinie rolnictwa jest ważną częścią dwustronnych relacji, co potwierdzili we wspólnym oświadczeniu premierzy Polski i Wietnamu podczas spotkania w styczniu br. w Warszawie.
Ambasador Wietnamu w Polsce wskazał również, że polska żywność zyskała renomę wśród wietnamskich konsumentów, a rynek Wietnamu jest chłonny, co daje szansę zwiększenia eksportu polskich produktów rolno-spożywczych. Zwrócił ponadto uwagę na zainteresowanie polskich przedsiębiorców branży spożywczej inwestycjami w Wietnamie oraz udział polskich firm w wydarzeniach targowo-wystawienniczych w tym kraju.
Rynek wietnamski cieszy się popularnością wśród polskich przedsiębiorców. Świadczy o tym m.in. duże zainteresowanie udziałem w targach VietFood & Beverage w Ho Chi Minh City (7-9 sierpnia 2025 r.), na których Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa organizuje polskie stoisko.
Likwidacja barier we współpracy
Sekretarz stanu Jacek Czerniak zauważył, że pełna realizacja uzgodnień z III posiedzenia polsko-wietnamskiej grupy roboczej ds. współpracy w dziedzinie rolnictwa w Hanoi nie jest możliwa bez usprawnienia współpracy między służbami weterynaryjnymi obu krajów. Identyfikujemy poważne opóźnienia w rejestracji i aktualizacji przez wietnamską służbę weterynaryjną listy polskich zakładów uprawnionych do eksportu do Wietnamu towarów pochodzenia zwierzęcego. Obecnie 200 polskich przedsiębiorstw oczekuje na wpisanie lub aktualizację danych, co utrudnia realizację wysyłek do Wietnamu. Wiceszef polskiego resortu rolnictwa zwrócił się do ambasadora Wietnamu o wsparcie procesu zatwierdzania zakładów, podkreślając, że przełoży się to na niezakłócony eksport polskiej żywności na ten rynek.
Sekretarz stanu Jacek Czerniak poinformował również, że liczy na postępy w procedurach dostępowych dla kolejnych polskich produktów rolno-spożywczych do rynku wietnamskiego: przetworzonego białka pochodzenia zwierzęcego z trzody chlewnej i/lub drobiu, ptaków domowych, puchu i pierza oraz karm dla psów i kotów. Podkreślił, że oczekujemy od strony wietnamskiej odpowiedzi na korespondencję dotyczącą warunków eksportu tych produktów.
Ambasador Wietnamu wyjaśnił, że opóźnienia w rejestracji i aktualizacji zakładów wynikają z reorganizacji administracji wietnamskiej. Zadeklarował jednocześnie wsparcie dla usprawnienia działań po stronie wietnamskiej.
Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi z Wietnamem
Odnotowujemy ujemne saldo handlowe w obrotach artykułami rolno-spożywczymi z Wietnamem (-175,6 mln euro w 2024 r.).
Polski eksport produktów rolno-spożywczych do tego kraju osiągnął w 2024 r. wartość 193,4 mln euro, co oznacza wzrost o ok. 10 proc. w porównaniu z 2023 r. Eksportujemy przede wszystkim mięso i jadalne podroby z drobiu, jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce (ok. 44 proc. eksportu w 2024 r.) oraz filety rybne i inne mięso rybie (ok. 14 proc.).
Import z Wietnamu do Polski wyniósł w 2024 r. 369 mln euro. Importujemy głównie kawę, ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy i herbaty oraz ciasta.
Zdjęcia (7)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/