Zapraszamy do zapoznania się z mapą lubuskich producentów – Nawigator Lubuski, wydaną przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego. Odkryjmy wspólnie lubuskie smaki i rękodzieło, powstające niedaleko Waszego miejsca zamieszkania. Mamy nadzieję, że dzięki mapie znajdziecie miejsca z produktami, które zadowolą Wasze kubki smakowe, a oferowane rękodzieło spełnią oczekiwania estetyczne.
W niniejszym artykule znajdą Państwo informacje o producentach, którzy wypełnili formularz zgłoszeniowy, w celu pojawienia się w publikacji.
Dzień dobry, witamy w kolejnej podróży po lubuskich smakach i rękodziele województwa lubuskiego. Czy pamiętacie ile już odbyliśmy wszystkich wypraw
z mapą lubuskich producentów – Nawigator Lubuski? Razem z dzisiejszą będzie ich pięć! I to jeszcze nie koniec! Powiat gorzowski, krośnieński, międzyrzecki i nowosolski za nami. Opisy wszystkich powiatów przypominamy, że znajdziecie na naszej stronie internetowej. Dziś pora odwiedzić zachodnią część województwa lubuskiego, czyli powiat słubicki. Ponownie poznamy bliżej wytwórców, którzy wypełnili formularz zgłoszeniowy w celu pojawienia się w publikacji i wspólnie udowodnimy, że warto wspierać lubuskich producentów oraz kupować lokalnie!
Czy w słubickim produkt regionalny jest niemiecki?
Absolutne nie! Choć przejście graniczne w Słubicach daje mylne wyobrażenie mieszkańcom szczególnie z poza województwa lubuskiego, że są prawie
w Niemczech to zapewniamy, że absolutnie tak nie jest! Przekonać o tym można się kosztując produkty wytwarzanych przez słubickich producentów od lat i to na bazie polskich surowców. W tym celu udamy się do gospodarstwa słynącego z gęsiny, piekarni, funkcjonującej od przeszło 30 lat oraz na wędrówkę po słubickich pasiekach. Zapraszamy!
Piekarnia działająca od ponad 30 lat
Rozpocznijmy przygodę od typowego produktu serwowanego na większości polskich śniadaniowych stołach, czyli od pieczywa. Pszenne, razowe, żytnie, orkiszowe – rodzajów jest wiele. W Kowalowie od ponad 30 lat funkcjonuje piekarnia, która cały czas cieszy się uznaniem okolicznych mieszkańców. Mowa o PPHU Mika (ul. Radowska 27, Kowalów). Piekarnia odznaczona została Certyfikatem Konsumenckim Najlepsze w Polsce, przyznawanym firmom, cieszącym się największym uznaniem konsumentów w Polsce. Odwiedźcie piekarnię również jeżeli jesteście łasuchami. Zapewniamy, że znajdzie się również coś do porannej kawy.
Kto lubi miód?
Mamy chleb, czas na miód. Do herbaty, na kanapkę, czy do musli będzie jak znalazł. Nie udajemy się daleko – zostajemy w Kowalowie. Tutaj znajduje się Pasieka Rodzinna Kaczmarczyk (ul. Polna 1, Kowalów), w której wytwarzane są miody gatunkowe oraz inne produkty pszczele. Miód akacjowy wytwarzany w pasiece zdobył uznanie podczas Dolnośląskiego Święta Miodu i Wina w Przemkowie, zdobywając III miejsce za najlepszy miód akacjowy. W Kowalowie miód i produkty pszczele wytwarzane są również w Pasiece Olimare, czy Pasiece Głowaczówka umożliwiających zakup miodów m.in. wysyłkowo.
Słubickie stolicą lubuskiej gęsiny
Z Kowalowa udajemy się na wycieczkę do Rzepina, do Gospodarstwa Rolno – Agroturystycznego ,,Dereniówka” (Lubiechnia Wielka 8, Rzepin). Gospodarstwo oferuje swoim gościom posiłki na miejscu oraz bazę noclegową. Istnieje również możliwość odbycia kursu gotowania na bazie produktów regionalnych pod czujnym okiem gospodyni.
Prosimy o wcześniejsze skontaktowanie się z wyżej wymienionymi miejscami w celu rezerwacji terminu, bądź uzyskaniu informacji o aktualnej ofercie. Wszystkie namiary znajdą Państwo w publikacji Nawigator Lubuski!
Chcecie dowiedzieć się więcej?
Zobaczcie mapę w wersji online http://www.lcpr.pl/nawigator
Wszelkie pytania dotyczące publikacji prosimy kierować do Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego mailowo marketing@lcpr.pl lub telefonicznie 501 045 857
Informacje podane w artykule bazują na danych przesłanych przez producentów przed oddaniem publikacji do druku.
Artykuł oraz materiały graficzne:
Justyna Gray, Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/