W sobotę 18 lipca Lubuska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Wołowy w Białkowie k. Cybinki finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Przy pięknej letniej pogodzie uczestnicy mogli spróbować specjałów z wołowiny: pieczonego udźca wołowego, steków i kiełbasek z grilla, wędlin podawanych z regionalnym przysmakiem – chlebem ze starego pieca, wpisanym na ministerialna Listę Produktów Tradycyjnych. Ponadto gospodynie zrzeszone w KGW częstowały chlebem ze smalcem, gulaszem wołowym, pierogami itp. Tłumy przyciągały atrakcje dla dzieci: animator Kuba, który wyczarowywał z baloników kolorowe zwierzątka i robił bańki mydlane większe od niejednego dziecka. Osobna kolejka ustawiała się do konkursów z nagrodami. Dzieci mogły zmierzyć się ze sobą kręcąc hula hopem na czas, zwijając krówkę na sznurek, nawlekając makaron na wstążkę, czy odpowiadając na pytania ukryte w balonikach. Rodzice z kolei mogli wziąć udział w konkursach specjalnie dla nich przewidzianych: w konkursie kulinarnym na danie z wołowiny, konkursie „balonowe schabowe”, konkursach wiedzy i nawlekaniu makaronu na sznurek. Do konkursu kulinarnego zgłoszono 8 potraw, jury nagrodziło 4: Wołowinę po burgundzku autorstwa J. Nowickiej, Gołąbki wołowe ze szpinakiem autorstwa E. Weryszko, Zrazy wołowe z sosem porzeczkowym autorstwa M. Mikulskiej oraz Wołowinę po bakijsku autorstwa M. Zalewskiej. Oprawa artystyczna pikniku nawiązywała do tradycji wiejskich, na scenie zaprezentowały się m. in.: zespół Kryniczeńka, Fajna Ferajna, oraz zespół folklorystyczny z Białkowa i Kapela z Górzycy.
Uśmiechy na twarzach dzieci i dorosłych potwierdzają, że impreza była udana – zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.
Red.