Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza do udziału we wstępnych konsultacjach rynkowych związanych z planowanym postępowaniem konkursowym, którego przedmiotem jest dostarczenie „Systemu do śledzenia zdarzeń w produkcji wieprzowiny”.
Celem konsultacji jest doradztwo i pozyskanie informacji w zakresie rozwiązania konkursowego w kontekście możliwości oszacowania jego wartości, przekazywanych przez Zamawiającego danych pozwalających przygotować pracę konkursową, stosowanych przez Zamawiającego kryteriów oceny w kontekście wyboru najlepszego wykonawcy lub pracy konkursowej, oraz innych kwestii technicznych związanych z realizacją zamówienia.
Zgłoszenia do udziału we wstępnych konsultacjach rynkowych można składać do dnia 30 stycznia 2023 r. do godziny 9.00. Szczegółowe informacje dostępne są pod linkiem: eB2B – Postępowanie – Wstępne konsultacje rynkowe pn.: „System dla śledzenia zdarzeń w produkcji wieprzowiny”
Konsultacje są prowadzone przez Naukową i Akademicką Sieć Komputerową – Państwowy Instytut Badawczy, tj. Zleceniobiorcę Pilotażu w ramach pilotażowego projektu Paszportyzacja polskiej żywności koordynowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Projekt Paszportyzacja polskiej żywności
Paszportyzacja polskiej żywności to projekt wchodzący w skład portfela projektów strategicznych nadzorowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Prace nad projektem zostały zainicjowane przez organizacje i związki branżowe reprezentujące rynek wołowiny, wieprzowiny i ziemniaka.
Realizacja pilotażu została powierzona Naukowej i Akademickiej Sieci Komputerowej – Państwowy Instytut Badawczy, na podstawie decyzji Prezesa Rady Ministrów wydanej w oparciu o art. 10c Ustawy z dnia 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów. W efekcie 16 grudnia 2021 r. pomiędzy KOWR a NASK-PIB została zawarta umowa, której przedmiotem jest uregulowanie zasad realizacji i finansowania projektowego pilotażowego.
Projekt Paszportyzacja polskiej żywności docelowo przewiduje budowę i wdrożenie w Polsce systemu IT gwarantującego efektywne monitorowanie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych na kluczowych etapach łańcucha dostaw, tj. „od pola do stołu”. W przypadku ewentualnego wdrożenia, system ten udostępni szerokie spektrum informacji o produkcie żywnościowym, przede wszystkim dzięki innowacyjnym funkcjonalnościom, a także integracji z obecnie działającymi bazami referencyjnymi. Tym samym polski sektor rolno-spożywczy może zyskać narzędzie,w którym znajdą się wiarygodne, rzetelne i niepodrabialne informacje o produkcie żywnościowym.
Więcej informacji na temat projektu jest dostępnych tutaj: https://www.kowr.gov.pl/wiedza/projekty-innowacyjne/paszportyzacja-polskiej-zywnosci.
Źródło: KOWR
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/