W ostatnim czasie zostały opublikowane dwa niezależne raporty: Międzynarodowego Instytutu Propagowania Upraw Biotechnologicznych (ISAAA) oraz Międzynarodowego Instytutu Badań Polityki Żywnościowej (IFPRI), które potwierdziły, że biotechnologia roślin przynosi pozytywne korzyści rolnikom na całym świecie. Może ona też pomóc rolnikom dostosować się do zachodzących zmian klimatycznych.
Nowe dane wskazują, że spośród krajów Unii Europejskiej to Hiszpania najbardziej zwiększyła uprawę kukurydzy genetycznie modyfikowanej (GM), bo o 18 procent w stosunku do 2012 roku, co daje rekordową powierzchnię 136.962 ha. Pozostałe kraje UE uprawiające GMO w UE to: Rumunia, Portugalia, Czechy i Słowacja.
"Uprawa GMO w UE wzrosła o 15 procent, chociaż niektóre Państwa Członkowskie w trakcie ostatniego głosowania nad kukurydzą GM 1507 w Radzie Unii Europejskiej twierdziły, że Europa nie chce GMO. Wzrost uprawy dowodzi, że rolnicy wybierają odmiany GM, jeżeli są one dostępne. Nie podejmowanie decyzji o autoryzacji produktów GM, pomimo końcowych opinii EFSA o ich bezpieczeństwie, motywując to brakiem zaufania publicznego, w efekcie końcowym ten poziom zaufania jeszcze bardziej zmniejsza. W UE potrzeba lidera, który przekonałby decydentów do podjęcia decyzji zgodnej z oczekiwaniami rolników" mówi Nathalie Moll, Sekretarz Generalny EuropaBio. "W Europie Hiszpania przeciera ścieżkę w kwestii GMO i może wykazać udokumentowane korzyści płynące z GMO dla rolników i społeczeństwa od 1998. Dzięki uprawie kukurydzy Bt, import kukurydzy do Hiszpanii zmniejszyła się o ponad 853 tysięcy ton".
Według rocznego raportu ISAAA dotyczącego światowego areału upraw biotechnologicznych, który został opublikowany w Pekinie, ponad 18 milionów rolników uprawia odmiany GM na 175 mln. ha. ISAAA poinformowała, że to rolnicy małorolni w krajach rozwijających się mogą najbardziej skorzystać z tej technologii. Dzięki niej mogą oni stawić czoła wyzwaniom z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz zapewnić odpowiednią wydajność upraw. Spośród rolników uprawiających odmiany GM, ponad 90 procent (około 16,5 mln.) stanowią rolnicy małorolni, zaś spośród 27 krajów stosujących tę technologię, 19 to kraje rozwijające się.
IFPRI opublikowało pierwsze opracowanie, które dokładnie analizuje wpływ 11 technologii rolniczych na wydajność upraw, cen żywności i zasobów naturalnych do 2050 w warunkach postępujących zmian klimatu. Badania te wykazały, że rolnicy będą musieli stosować wiele technologii, żeby osiągnąć możliwie najwyższe plony przy najniższych cenach dla konsumentów. IFPRI stwierdziło, że kiedy odmiany GM zostaną w pełni stosowane przez rolników to:
Dzięki stosowaniu biotechnologii roślin uprawa bezorkowa ma potencjał, aby zwiększyć plony kukurydzy o 67 procent.
Odmiany pszenicy odpornej na upał może zwiększyć wydajność o 23 procent.
Cecha zwiększonej absorbcji azotu przez odmianę GM może zwiększyć wydajność upraw ryżu o 22 procent.
Pełna wersja raportu IFPRI, Food Security in a World of Natural Resource Scarcity: The Role of Agricultural Technologies, dostępna jest pod linkiem http://www.ifpri.org/publication/food-security-world-natural-resource-scarcity.
Więcej informacji na temat raportu ISAAA jest na www.isaaa.org.
Źródło: http://www.europabio.org/press/new-worldwide-studies-find-significant-benefits-biotech-crops-gmo-cultivation-15-percent
http://www.gbepolska.pl/aktualnosci/art125,nowe-swiatowe-badania-dowodza-znacznych.html