Wymieniając w wykazie składników dodatki podaje się ich funkcję technologiczną oraz szczegółową nazwę lub numer E, które powinny być zgodne z obowiązującymi przepisami.
Rozporządzenie nr 2020/771 wprowadza zmianę dotyczącą stosowania barwnika E 160 b. Od 2 stycznia 2021 r. „E 160b (Annato, biksyna, norbiksyna)” zastępuje się osobnymi pozycjami „E 160 b (i) Annato biksyna” i „E 160 b (ii) Annato norbiksyna”. Należy zaznaczyć, że żywność zawierająca annato, biksynę, norbiksynę (E 160 b), która została wprowadzona do obrotu przed tą datą, będzie mogła pozostawać na rynku do czasu wyczerpania zapasów.
Ponadto przypominamy, że dla barwnika E 120 stosuje się nazwę „kwas karminowy” albo „karmin” (w zależności od zastosowanego materiału).
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars
Ponadto przypominamy, że dla barwnika E 120 stosuje się nazwę „kwas karminowy” albo „karmin” (w zależności od zastosowanego materiału).
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars