Wielkopolska Izba Rolnicza realizuje operację pn. „Chów przyzagrodowy gęsi wielkopolską tradycją” finansowaną w ramach KSOW. Jej celem jest popularyzacja wśród mieszkańców obszarów wiejskich przyzagrodowego chowu gęsi oraz wykreowanie lokalnego produktu w postaci gęsiny. W ramach projektu gospodarstwa rolne zainteresowane taką produkcją otrzymały 30 kwietnia pisklęta gęsi oraz szczegółowe instrukcje ich odchowu oraz tuczu.
Fot 1. Pisklęta gęsi w gospodarstwie Lucyny i Pawła Koniecznych w Wilkowie gm. Duszniki (5 maja 2021)
Gęsi poza specjalistyczną paszą chętnie korzystają z trawy bogatej w zioła oraz kąpieli wodnych.
Fot 2. Pisklęta gęsi w gospodarstwie Lucyny i Pawła Koniecznych w Wilkowie gm. Duszniki (8 lipca 2021).
Warto nadmienić, że wszystkie pisklęta przeżyły a ich chów gospodarze uważają za stosunkowo łatwy. Taka przyzagrodowa, zrównoważona produkcja gęsi trafia doskonale w obecne preferencje konsumentów, którzy poszukują produktów naturalnych i pochodzących od zwierząt chowanych w podwyższonych warunkach dobrostanu. Gęsina od zawsze gościła na polskich stołach. Mięso gęsi ma walory mięsa z dziczyzny. Podsumowanie projektu oraz degustacja takich produktów odbędzie się pod koniec września, o czym będziemy Państwa informować.