shiuz__750 x 100 px_1

NIEPOKOJĄCO WYSOKIE CENY ŚRUTY RZEPAKOWEJ, SOJOWEJ i DDGS

W dniu 24 kwietnia 2020 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w związku z >> wnioskiem KRIR w sprawie cen śruty rzepakowej, sojowej i DDGS poinformowało, że przekazało sprawę do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z wnioskiem o podjecie stosownych działań wyjaśniających czy uzasadniony jest wzrost cen tych produktów.

Jednocześnie poinformowało, że w związku z epidemią koronawirusa sytuacja na rynkach rolnych jest bardzo dynamiczna. Często gwałtowne i różnokierunkowe zmiany cen wielu produktów rolnych są pod silną presją zjawisk rynkowych powiązanych z pandemią, jak chociażby spadek cen ropy naftowej, który bezpośrednio wpływa na sytuację na rynku zbóż i roślin oleistych.

Zgodnie z danymi Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji rynkowej średnia cena zakupu rzepaku w Polsce w marcu br. wyniosła 1695 zł/t i była porównywalna do ceny z lutego br. oraz o 3,4% wyższa niż przed rokiem, ale o ok. 10% niższa niż w marcu 2017 roku. Natomiast w dniach 6-12 kwietnia br. rzepak kosztował 1714 zł/t, tj. o ponad 1% więcej niż wynosiła średnia cena w marcu br. i o ok. 6,3 % więcej niż przed rokiem.

Średnia cena sprzedaży śruty rzepakowej w marcu 2020 r. wyniosła 906 zł/tonę i w porównaniu do średniej ceny z marca 2019 roku była niższa o ponad 6%, jednak o prawie 7% wyższa niż dwa lata temu. Natomiast od stycznia 2020 r. śruta rzepakowa podrożała o 9,3%. W okresie 6-12 kwietnia 2020 r. cena śruty rzepakowej wyniosła 925 zł/tonę i była niższa niż tydzień wcześniej o 4% i niższa o 2,9% niż przed rokiem. Śruta rzepakowa znacząco podrożała w drugiej połowie marca br., wzrost ceny wyniósł 7%. Odnośnie do cen śruty sojowej, w porcie w Gdyni w dniu 20.04.2020 kosztowała ona 1661 PLN/t, tj. o 1,3% mniej niż tydzień wcześniej i o 5,6% mniej niż miesiąc wcześniej. Po wybuchu epidemii śruta sojowa najdroższa była na przełomie marca i kwietnia br. (1805 -1855 PLN/t), od tego czasu obserwuje się spadki cen. Podobne do obecnych ceny śruty sojowej odnotowywano ostatnio 2 lata temu. Czynniki, które przyczyniły się do wzrostu cen to m.in.: zwiększony popyt ze strony krajów deficytowych w reakcji na wybuch pandemii, opóźnienia w załadunku statków w Ameryce Południowej, osłabienie PLN względem USD. Sygnały z rynku wskazują na to, że sytuacja cenowa na rynku śruty sojowej powinna w najbliższych tygodniach się ustabilizować.

MRiRW informuje, że nadal będzie szczegółowo monitorować sytuację na rynku i podejmować niezbędne działania w przypadku wystąpienia ryzyka pojawienia się zakłóceń.

Źródło: KRIR

 

 

 Źródło
 Lubuska Izba Rolnicza
 http://lir.agro.pl/

125ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: śruty; sojowej; kwietnia; niższa; rzepakowej; ; wyniosła; niepokojĄco; rolnych; podrożała; sytuację; średnia; wyższa; więcej; natomiast; wzrost; wysokie; rzepakowej; zł/tonę; wcześniej; ty;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »