Monitoring dla gryki

 

Na wniosek Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej,  Zarząd Krajowej Rady zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o włączenie uprawy gryki do Systemu Monitoringu Suszy Rolniczej w Polsce prowadzonej przez IUNG.

 

Uprawa gryki na terenie całego kraju z roku na rok się zwiększa. W 2015 r. uprawiano ją na ponad 58,5 tys. ha, natomiast w 2018 wynosiła już ponad 78 tys. ha. Tendencję wzrostową powierzchni uprawy potwierdza także COBORU. Według Ośrodka w związku z rosnącym zainteresowaniem produkcją ekologiczną rośnie również liczba gospodarstw chętnych do uprawy gryki, która spełnia wiele norm technologicznych, jakie wymagane są w gospodarstwie ekologicznym.

Chociaż gryka ma relatywnie małe wymaganie pokarmowe, jest jednak wrażliwa na suszę. Wymaga gleb o zwiększonej ilości wody, a największe zapotrzebowanie występuje od siewu do końca kwitnienia. W okresie wiosennym można już zauważyć niedobory wody spowodowane brakiem okrywy śnieżnej, co w uprawie gryki szczególnie w okresie kwitnienia powoduje zamieranie zawiązków.

 

W związku z powyższymi przesłankami zwrócono się o pilne podjęcie działań mających na celu włączenia uprawy gryki do monitoringu suszy rolniczej, aby usprawnić i przyspieszyć szacowanie strat w gospodarstwach, na terenie których wystąpi susza.

 

 Źródło
 Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza
 http://www.wmirol.org.pl

125ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: uprawy; monitoring; monitoringu; rolniczej; ; związku; terenie; okresie; brakiem; spowodowane; niedobory; zauważyć; można; wiosennym; kwitnienia.; końca; śnieżnej; ; występuje; zapotrzebowanie; ;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »