Mleko i miód pasują do siebie idealnie. Ten kulinarny duet pomaga przy przeziębieniach, wspomaga trawienie, łagodzi bezsenność, pomaga w zwalczaniu infekcji.
My dzisiaj proponujemy Państwu, też w duecie, filmy zrealizowane w ramach operacji „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”, a traktujące o produkcji pasiecznej oraz o przetwórstwie mleka. Na temat ekologicznej produkcji pasiecznej, w tym metod identyfikacji najgroźniejszych pasożytów i chorób pszczół, oraz na temat ich zwalczania opowiadają prof. dr hab. Grzegorz Borsuk oraz dr hab. Dariusz Gerula.
Z kolei film na temat przetwórstwa mleka przybliża technologię produkcji ekologicznego sera podpuszczkowego i sera ziarnistego typu „cottage cheese” w radomskim Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego przetwórstwa. Z kamerą odwiedziliśmy także gospodarstwo Wańczykówka (woj. dolnośląskie) w którym realizowano temat „Technologia produkcji ekologicznego sera podpuszczkowego typu „Gouda”. Technologia produkcji ekologicznego sera typu „Feta”.
Zachęcamy do obejrzenia obu filmów.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/