Dzięki staraniom Wielkopolskiej Izby Rolniczej oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii udało się ograniczyć strefę czerwoną w Wielkopolsce. Ze strefy udało się uwolnić obszary które zostały do niej włączone po wybuchu ogniska ASF w powiecie obornickim, co miało miejsce 29 czerwca ub. r. Na skutek publikacji rozporządzenia wykonawczego Komisji Europejskiej z dnia 29 lutego br. ze strefy uwolniono między innymi gminy powiatu szamotulskiego, oraz część gmin powiatu obornickiego, o co wielokrotnie apelowała nasza Izba.
Przypominamy, że Wielkopolska Izba Rolnicza 23 lutego br. wystosowała pismo (realizując tym samym wniosek wypracowany przez Komisję do spraw produkcji zwierzęcej Wielkopolskiej Izby Rolniczej) do Głównego Lekarza Weterynarii – Pawła Niemczuka z prośbą o podjęcie pilnych działań w celu zniesienia czerwonej strefy ASF, która funkcjonuje na terenie powiatu szamotulskiego i powiatów ościennych. W naszym wystąpieniu wskazywaliśmy, że na ww. terenie już od bardzo długiego czasu nie odnotowano ognisk ASF w gospodarstwach rolnych oraz przypadków tej choroby u dzików. W obecnej, bardzo trudnej sytuacji ekonomicznej sektora trzodowego, każde takie utrudnienie, jakim jest funkcjonowanie rolnika w czerwonej strefie ASF powoduje niepotrzebne straty finansowe, których efektem jest likwidacja stad trzody chlewnej i pogłębianie się ujemnego bilansu handlowego w zakresie mięsa wieprzowego.
Obecny kształt czerwonej strefy obejmuje:
- część gminy Oborniki w powiecie obornickim,
- gminy Czerwonak, Murowana Goślina, Suchy Las w powiecie poznańskim,
- część gminy Skoki w powiecie wągrowieckim.
Cieszymy się, ze dzięki staraniom Wielkopolskiej Izby Rolniczej udało się w szybkim czasie ograniczyć zasięg strefy czerwonej w Wielkopolsce.
Opracowanie:
Aleksander Poznański
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/