Krajowe forum PDOiR

zboza02 badPodczas ostatniego gremium Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego i Rolniczego omawiano m.in. miniony sezon wegetacyjny i dalsze kierunki badań odmianowych w Polsce.

Dyrektor COBORU prof. dr hab. Edward Gacek wskazał, że nowym celem badań i doświadczeń odmianowych są: bezpieczeństwo żywnościowe, odporność na stresy biotyczne i abiotyczne, selekcja odmian zmniejszających nakłady produkcyjne, a także dostosowanie nowych kreacji do wymagań zrównoważonej uprawy i ochrony. Od 1 stycznia 2014r. zaczną obowiązywać kryteria integrowanej ochrony roślin, stawiające przed rolnikami nowe zadania. Kierownik pracowni WGO roślin przemysłowych Jacek Broniarz, przedstawił informacje o wynikach doświadczeń i nowym systemie PDOiR rzepaku. Projekt zakłada, że odmiany krajowe i z CCA będą badane oddzielnie, zwłaszcza pod kątem zawartości glukozynolanów. Planuje się też wprowadzenie nowych zasad rekomendacji odmian. Na spotkaniu omówiono także badania porejestrowe kukurydzy realizowane przez COBORU i PZPK. W 2012 roku dużo wysiłku włożono w upowszechnianie systemu i wyników badań PDOiR poprzez Internet. Na stronie Centralnego Ośrodka (www.coboru.pl) oraz kilku instytucji branżowych uruchomiono aplikację "PDOiR. Rekomendacja odmian", która daje m.in. możliwość porównywania różnych kryteriów badanych odmian.


Źródło
"Wieści Rolnicze"
http://www.wiescirolnicze.pl

125ml milk

zboza02 bad
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: krajowe; badań; coboru; nowych; także; doświadczeń; odmianowych; omówiono; spotkaniu; odmian.; rekomendacji; badania; systemie; realizowane; rzepaku.; kukurydzy; projekt; wpro;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »