W 2011 roku wojewódzcy inspektorzy JHARS zrealizowali 168 Wniosków o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją złożonych przez producentów. W konsekwencji, przeprowadzono kontrole u producentów 15 produktów rolnych i środków spożywczych zarejestrowanych jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS) i wydano łącznie 168 świadectw jakości potwierdzających zgodność procesu produkcji ze specyfikacją.
Nazwa produktu rolnego lub środka spożywczego |
Liczba świadectw jakości wydanych w 2011 roku |
rogal świętomarciński (ChOG) |
102 |
oscypek (ChNP) |
16 |
bryndza podhalańskaj (ChNP) |
7 |
podkarpacki miód spadziowy (ChNP) |
7 |
kiełbasa lisiecka (ChOG) |
7 |
redykołka (ChNP) |
5 |
jabłka łąckie (ChOG) |
5 |
obwarzanek krakowski (ChOG) |
4 |
miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich (ChOG) |
4 |
wielkopolski ser smażony (ChOG) |
3 |
andruty kaliskie (ChOG) |
2 |
pierekaczewnik (GTS) |
2 |
kołacz śląski (ChOG) |
2 |
olej rydzowy (GTS) |
1 |
chleb prądnicki (ChOG) |
1 |
SUMA |
168 |
Po raz pierwszy został skontrolowany proces produkcji czterech spośród ww. produktów, tj. jabłek łąckich, chleba prądnickiego, podkarpackiego miodu spadziowego i kołacza śląskiego.
Polska przesłała do Komisji Europejskiej łącznie 36 wniosków o rejestrację nazw jako ChNP, ChOG lub GTS, z czego 33 nazwy zostały już zarejestrowane (wg stanu na dzień 23 stycznia 2012 roku).
Rok |
Liczba zarejestrowanych nazw jako ChNP, ChOG lub GTS w danym roku |
2007 r. |
1 |
2008 r. |
7 |
2009 r. |
7 |
2010 r. |
8 |
2011 r. |
9 |
2012 r. |
1 |
SUMA |
33 |
Wykaz nazw zarejestrowanych jako ChNP, ChOG lub GTS: http://www.ijhar-s.gov.pl/produkty-regionalne-i-tradycyjne.html
Źródło Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych http://www.ijhar-s.gov.pl