Podczas posiedzenia w dniu 22 października 2012 r. Rada Unii Europejskiej ds. Rolnictwa i Rybołówstwa przyjęła konkluzje dotyczące dalszych działań związanych z przyjęciem przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO) na jej 35. posiedzeniu normy wyznaczającej najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla raktopaminy w wołowinie i wieprzowinie (szczegóły w informacji z dnia 10.07.2012 r. w aktualnościach na stronie internetowej IJHARS
http://www.ijhars.gov.pl/news/items/zakonczyla-sie-35-sesja-komisji-kodeksu-zywnosciowego-fao.html.)
Tekst konkluzji został przygotowany przez Grupę Roboczą Rady UE ds. Kodeksu Żywnościowego przy aktywnym udziale przedstawicieli GIJHARS.
W dokumencie Rada oficjalnie wyraża ubolewanie nad faktem, że międzynarodową normę wyznaczającą najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla raktopaminy przyjęto podczas 35. posiedzenia Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO zwykłą większością głosów, przy czym o większości przesądziły zaledwie dwa głosy.
W konkluzjach czytamy między innymi, że UE potwierdza swoją decyzję o utrzymaniu obowiązujących przepisów UE dotyczących substancji o działaniu beta-agonistycznym, które zakazują wykorzystywania oraz przywozu mięsa ze zwierząt poddanych działaniu stymulatorów wzrostu takich jak raktopamina. Rada uważa, że w ścisłej współpracy z Komisją Europejską należy przeprowadzić dogłębną analizę w celu wypracowania sposobów na utrzymanie i wzmocnienie w KKŻ FAO/WHO procesu decyzyjnego opartego na konsensusie.
Ponadto w konkluzjach zawarta jest lista działań, które powinny być podjęte w celu zwiększenia wpływu UE i jej państw członkowskich na prace KKŻ FAO/WHO. Wśród nich wymienia się konieczność zwiększania udziału krajowych ekspertów z państw członkowskich UE w posiedzeniach komitetów KKŻ FAO/WHO. Na zakończenie Rada zachęca Komisję Europejską i państwa członkowskie UE do wdrożenia konkluzji.
Pełny tekst dokumentu w języku angielskim i francuskim opublikowany jest w informacjach prasowych Rady UE na stronie:
http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/agricult/133115.pdf
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl