Dnia 10 kwietnia 2014 r. Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie reprezentowany przez Katedrę Kryminologii i Polityki Kryminalnej we współpracy z Wyższą Szkołą Policji w Szczytnie zorganizowali konferencję naukową „Przeciwdziałanie patologiom na runku żywności”. Spotkanie to było kontynuacją ubiegłorocznej konferencji „Nielegalny rynek żywności – skala zjawiska i możliwości przeciwdziałania” (Szczytno, 20 maja 2013 r.).
Oficjalnego otwarcia konferencji dokonał prof. dr hab. Wiesław Pływaczewski, Kierownik KKiPK WPiA UWM.
Następnie głos zabrał Andrzej Królikowski, Zastępca Głównego Inspektora JHARS, który w imieniu Głównego Inspektora JHARS, pogratulował organizatorom pomysłu i realizacji projektu poświęconego problematyce fałszowania żywności.
Dorota Bocheńska, Dyrektor Biura Orzecznictwa, Legislacji i Laboratoriów przedstawiła prezentację „Fałszowanie żywności”.
Patronat honorowy nad konferencjami objął Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor JHARS.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl