Pierwsza z dwóch imprez promocyjnych pn. „Kaczka na talerzu” odbyła się 20 czerwca 2021 r Gnieźnie na placu Św. Wojciecha. Główną atrakcją imprezy były pokazy kulinarne i degustacje potraw z kaczki. Impreza sfinansowana została z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Dla uczestników wydarzenia przygotowanych zostało setki porcji degustacyjnych kaczki w różnym wydaniu. Była kaczka pieczona, smażona i kaczka z grilla. Nie zabrakło również zup. Częstowano rosołem z kaczora, gulaszem oraz tradycyjną czerniną. Kaczkę podawano z dodatkami w postaci młodych ziemniaków oraz warzywnych surówek.
Obok degustacji odbywały się również pokazy kulinarne przygotowane przez Pawła Powroźnika z restauracji „P jak Pysznie”. W ramach pokazów przygotowane zostały m.in. kacze burgery oraz tatar z kaczki, na podstawie przepisów zgłoszonych w ramach konkursu kulinarnego. Konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z kaczki zorganizowany w ramach imprezy miał na celu ukazanie tradycji kulinarnych oraz umiejętności i pasji uczestników, którymi były stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich oraz restauracje i szkoły gastronomiczne. Oprócz tradycyjnej kaczki pieczonej z nadzieniem do udziału w zgłoszone zostały również wspomniane burgery i tatar oraz pieczona kaczka z makaronem. Potrawy ocenione zostały przez Pawła Powroźnika z restauracji „P jak Pysznie”. Laureaci konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz atrakcyjne nagrody.
Kulinarnym atrakcjom towarzyszyły konkursy plastyczne i zręcznościowe dla najmłodszych, w których do wygrania były książeczki. Całość uzupełnił bogaty program artystyczny, na który złożył się występy zespołów folklorystycznych z całej Wielkopolski.
Opracowanie K. Strzyż
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/