Ponad 35 euro za 100 kilogramów – to kwota rekompensaty, jaka będzie wypłacana polskim hodowcom trzody chlewnej za zwierzęta ubite w ramach prewencji przed rozprzestrzenianiem się afrykańskiego pomoru świń. Kwoty te zatwierdził komitet złożony z przedstawicieli krajów członkowskich Unii Europejskiej. W sumie polscy hodowcy mogą otrzymać ponad 7 mln euro pomocy, z czego połowa pochodziłaby ze środków unijnych.
Wskutek wykrycia 26 lutego w pobliżu granicy z Białorusią dwóch przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) u padłych dzików, polskie władze wprowadziły tam nadzwyczajne środki bezpieczeństwa sanitarnego. W tej sytuacji okoliczni producenci stanęli w obliczu problemów związanych z dotkliwymi zakłóceniami na rynku, choć inspekcja weterynaryjna potwierdziła, że mięso wieprzowe jest zdrowe i niezainfekowane wirusem ASF.
Zgodnie z ustalonymi zasadami, producenci ze stref objętych ograniczeniami otrzymają płatności w wysokości 35,7 euro za 100 kg za świnie ubite w ramach profilaktyki od 26 lutego br. Kwota ta odzwierciedla spadek ceny w ostatnich tygodniach w odniesieniu do cen w pozostałych rejonach Polski. Pomoc będzie jednak ograniczona – wprowadzono 100-kilogramowy pułap rekompensaty za jedno ubite zwierzę, zaś pomoc całkowita nie może przekroczyć 20 tys. ton ogółem, co daje maksymalny poziom wsparcia w wysokości 7,1 miliona euro (z budżetu unijnego wypłacona zostanie połowa tej kwoty).
Plan wsparcia będzie dotyczył zwierząt ubitych począwszy od 26 lutego, tak, aby pokryć straty poniesione przez producentów od chwili wprowadzenia ograniczeń. Zasady te odzwierciedlają także zmiany w strefach objętych ograniczeniami, zatwierdzonych przez Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt 18 marca br. Oznacza to, że od dnia tej zmiany, program obejmuje świnie ze stref „objętych ograniczeniami”, a nie ze „stref buforowych”. Zasady tego programu nadzwyczajnych środków wsparcia będą opublikowane przez Komisje Europejską w najbliższych dniach i będą obowiązywać do 25 maja br. Komisja będzie w dalszym ciągu monitorować sytuacje na rynku.
Źródło: KE