28 kwietnia 2022 r., Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ambasadą RP w Waszyngtonie oraz Polską Agencją Inwestycji i Handlu zorganizował webinarium: „Jak z sukcesem zaistnieć na rynku USA?, w którym wzięło udział ponad 100 przedsiębiorców reprezentujących różne branże polskiego sektora rolno-spożywczego.
Webinarium otworzyła Małgorzata Gośniowska-Kola, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR. Słowo wstępne wygłosiła Aleksandra Szachewicz, Radca w Wydziale Ekonomicznym Ambasady RP w Waszyngtonie.
Informacje dotyczące rynku amerykańskiego przedstawili eksperci:
- Michał Rzeźnik, Kierownik Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Chicago, który przedstawił najważniejsze informacje oraz dane statystyczne dotyczące amerykańskiego rynku rolno-spożywczego;
- prof. Ken Ninomiya , lider usług e-commerce oraz strategii omnichannel, dzięki któremu uczestnicy webinarium mogli dowiedzieć się jakich błędów warto unikać przy planowaniu strategii wejścia na rynek amerykański;
- Jakub Sumara, General Manager w firmie Polish Folklore Import Co. Inc., który przedstawił praktyczne aspekty dotyczące prowadzenia działalności na rynku USA.
Stany Zjednoczone Ameryki Północnej to rynek z ogromnym potencjałem dla polskich eksporterów żywności. W 2021 roku na rynek amerykański wyeksportowano z Polski ponad 295 tysięcy ton towarów rolno-spożywczych o wartości 612 mln euro.
USA jest głównym pozaunijnym odbiorcą polskiego eksportu wieprzowiny, ryb i przetworów rybnych oraz napojów spirytusowych. Rynek amerykański to również jeden z najważniejszych pozaunijnych kierunków polskiego eksportu słodyczy a także przetworów warzywnych, soków oraz piwa.