Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii znajdują się informacje, jak należy postępować z żywymi rybami (w tym karpiem) będącym przedmiotem sprzedaży detalicznej: https://www.wetgiw.gov.pl/main/aktualnosci/Wytyczne-w-postepowaniu-z-zywymi-rybami-bedacymi-przedmiotem-sprzedazy-detalicznej/idn:685
W związku z tym, że przepisy prawa, w tym przepisy o ochronie zwierząt, nie regulują szczegółowo sposobu postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem transportu po sprzedaży detalicznej oraz w czasie ich uśmiercania, należy stosować ogólne zasady wynikające z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 ze zm.). Najbardziej zalecana jest sprzedaż ryb po uprzednim ich uśmierceniu.
Źródło Główny Inspektorat Weterynarii https://www.wetgiw.gov.pl/