Jak należy postępować z żywymi rybami w sprzedaży detalicznej

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii znajdują się informacje, jak należy postępować z żywymi rybami (w tym karpiem) będącym przedmiotem sprzedaży detalicznej:  https://www.wetgiw.gov.pl/main/aktualnosci/Wytyczne-w-postepowaniu-z-zywymi-rybami-bedacymi-przedmiotem-sprzedazy-detalicznej/idn:685

W związku z tym, że przepisy prawa, w tym przepisy o ochronie zwierząt, nie regulują szczegółowo sposobu postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem transportu po sprzedaży detalicznej oraz w czasie ich uśmiercania, należy stosować ogólne zasady wynikające z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 ze zm.). Najbardziej zalecana jest sprzedaż ryb po uprzednim ich uśmierceniu.

 

 Źródło
 Główny Inspektorat Weterynarii
 https://www.wetgiw.gov.pl/

125ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: należy; żywymi; rybami; sprzedaży; detalicznej; postępować; przedmiotem; ochronie; przepisy; czasie; uśmiercania; ; stosować; ogólne; zasady; wynikające; sierpnia; ustawy; będącymi; zw;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »