24 listopada br. w Muzeum Etnograficznym w Ochli odbyła się impreza promująca tradycje związane z przygotowaniem do świąt bożonarodzeniowych. Odwiedzający chcąc poczuć smak, zapach zbliżających się świąt mogli wziąć udział w różnych warsztatach, np. lepienia pierogów, dekorowania ozdób świątecznych itp. Dzieci chętnie brały udział w warsztatach dekorowania pierników, tworzenia cukierków, czy zabawek szmacianych. Oprócz tego można było spróbować tradycyjnych potraw jak np. wspomniane pierogi z kapustą i grzybami, płacinty, swojskie wędliny itp. W imprezie udział wzięli również lokalni twórcy ludowi i producenci wyrobów lokalnych oferując wykonane własnoręcznie produkty, przetwory. Organizatorzy zatroszczyli się również o doznania duchowe uczestników, którzy mogli podziwiać wystawy rękodzieła, stroików świątecznych, jak również posłuchać koncertu Bachowskiego w wykonaniu uzdolnionych uczniów ze szkoły muzycznej z Zielonej Góry.
P.Sas
GALERIA:
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/