W niedzielę, 22 września 2024 r. na placu Świętego Wojciecha w Gnieźnie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu „Bitwa Regionów”, w którym Koła Gospodyń Wiejskich rywalizowały o tytuł najlepszej regionalnej potrawy przygotowanej w oparciu o lokalne produkty i własną recepturę.
Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
„Bitwa Regionów” to niepowtarzalna okazja do zaprezentowania umiejętności kulinarnych uczestników konkursu i promocji lokalnych potraw oraz kultury i tradycji ludowych. Po zaciętych eliminacjach i półfinałach wojewódzkich 16 najlepszych Kół wzięło udział w finale ogólnopolskim. Zwyciężyło KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” (województwo wielkopolskie), które przygotowało gęsinę z sosem z wina porzeczkowego i czerwoną kapustą. Drugie miejsce zajęło KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” (województwo mazowieckie) za rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem. Trzecie miejsce przypadło KGW w Durągu (województwo warmińsko-mazurskie) za dziką golonkę na gofrze ziemniaczanym w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany.
Nagrody zwycięskim Kołom wręczał wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Michał Kołodziejczak. Nagrody rzeczowe w postaci sprzętu AGD przekazali w imieniu ARiMR Zastępca Prezesa Marek Budzich oraz Dyrektor Wielkopolskiego Oddziału Agencji Piotr Łykowski.
Prezes Budzich przypomniał również o zbiórce na rzecz ofiar powodzi, która dotknęła południe Polski. Przypominamy, że w Biurach Powiatowych i Oddziałach Regionalnych ARiMR prowadzona jest zbiórka darów dla potrzebujących. Zachęcamy do przyłączenia się do pomocy powodzianom (lista punktów zbiórki - otwórz).
Zdjęcia (5)
Źródło
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
http://www.arimr.gov.pl/