W dniach 18-20 października w Kaliningradzie odbyła się XV Międzynarodowa Specjalistyczna Wystawa „AGROKOMPLEKS-2012”. Polskie stoisko narodowe będące platformą do spotkań i rozmów biznesowych polskich i rosyjskich przedsiębiorców zorganizowała Agencja Rynku Rolnego wspólnie z Wydziałem Promocji, Handlu i Inwestycji Konsulatu Generalnego RP w Kaliningradzie. Gospodarz polskiego stoiska Prezes ARR Lucjan Zwolak gościł licznych przedstawicieli władz Polski i Rosji oraz przedsiębiorców. Nasze stoisko odwiedzili m.in. Wiceminister Rolnictwa Federacji Rosyjskiej Ilja Szestakow, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Zofia Szalczyk, Ambasador RP w Federacji Rosyjskiej Wojciech Zajączkowski, Gubernator Obwodu Kaliningradzkiego Nikołaj Cukanow i Minister Rolnictwa Obwodu Kaliningradzkiego Władimir Zarudnyj, Radca ds. Rolnych Ambasady RP w Moskwie Andrzej Karpiuk. Polskie stoisko cieszyło się ogromnym zainteresowaniem nie tylko wśród przedsiębiorców i wystawców, ale również mieszkańców Obwodu Kaliningradzkiego, którzy licznie przybyli na wystawę. Agencja Rynku Rolnego została nagrodzona przez Ministra Rolnictwa Obwodu Kaliningradzkiego za wkład w umacnianie więzi między Polską a Obwodem Kaliningradzkim oraz rozwój ekonomicznej i towarowej współpracy pomiędzy polskimi i rosyjskimi przedsiębiorcami branży rolno-spożywczej.
Na stoisku ARR, licznie odwiedzającym przedsiębiorcom, pomocy w organizacji spotkań oraz informacji, udzielali Andrzej Milkiewicz – Dyrektor OT w Olsztynie, Alicja Maruszak – Zastępca Dyrektora OT, Agnieszka Rembisz Dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej oraz pracownicy ARR- Agnieszka Chudzik, Karolina Izdebska, Anna Markowska i Cezary Antczak.
Podczas dwóch pierwszych dni targów na stoisku ARR odbywały się pokazy kulinarne kuchni polskiej prowadzone na żywo przez kucharzy Zespołu Pałacowego w Galinach.
O wyjątkowym smaku naszych polskich potraw świadczy nagroda otrzymana przez polskich kucharzy w kategorii „Najlepszy produkt – 2012”, za jagnięcinę w sosie winno-tymiankowym oraz schab karkowy z pieca w sosie z leśnych grzybów i pierogi z mięsem.
od lewej strony: Lucjan Zwolak, Larysa Kołobkowa, Janusz Jabłoński, Wojciech Zajączkowski, Ilja Szestakow, Vladimir Zarudny
od lewej strony: Andrzej Milkiewicz, Zofia Szalczyk, Lucjan Zwolak
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/