Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie i Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie zapraszają uczniów szkół o profilu gastronomicznym z województwa warmińsko-mazurskiego do udziału w Amatorskim Konkursie Filmowym pn. „Polskie produkty to nasza chluba – pokaż co ugotować z nich się uda”.
Celem Konkursu jest m.in. promocja kuchni regionalnej Warmii i Mazur w oparciu o historyczne przepisy pozyskane od mam i babć w nowatorskim wydaniu. Młodzież kształcąca się w zawodach związanych z gastronomią ma okazję na doskonalenie umiejętności kulinarnych. Organizatorzy chcą rozbudzić w młodych ludziach inicjatywę, pomysłowość i kreatywność. Konkurs popularyzuje patriotyzm konsumencki i kulinarny wśród młodzieży szkół o profilu gastronomicznym, jak również odbiorców internetowych.
Uczestnicy Konkursu tworzą dwuosobowy zespół, który zgłasza 1 film stanowiący Pracę konkursową.
Praca konkursowa obejmuje łącznie:
1. przygotowanie receptury regionalnego dania głównego lub zakąski gorącej charakterystycznej dla Warmii i Mazur w oparciu o historyczne przepisy pozyskane od mam i babć w nowatorskim wydaniu,
2. przygotowanie potrawy wg. przepisu i wykonanie prezentacji procesów przygotowania potrawy w formie filmu wideo.
Zgłoszenie Prac konkursowych
Formularz zgłoszeniowy wraz z linkiem do filmu należy przekazać do Organizatora w formie elektronicznej:
1. Pracę konkursową – film wideo należy umieścić w serwisie WeTransfer w formacie pliku obsługiwanego w YouTube (plik w formacie MOV, MPEG4, MP4, AVI, WMV, MPEGPS, FLV, 3GP, WebM),
2. Formularz zgłoszeniowy – w postaci zdjęcia lub skanu (plik w formacie JPG, TIFF, PDF itp.),
w nieprzekraczalnym terminie do dnia 16 lutego 2023 r. do godz. 23.59 na adres mailowy:
Podając w tytule maila:
AMATORSKI KONKURS FILMOWY
„Polskie produkty to nasza chluba– pokaż co ugotować z nich się uda”
Filmy zostaną umieszczone w serwisie YouTube na kanale Krajowego Ośrodka Wparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Olsztynie.
Zgłoszone Prace konkursowe zostaną ocenione przez Komisję konkursową wg. kryteriów określonych w Regulaminie.
Jednocześnie prace w postaci filmów będą mogły być wyświetlone i ocenione „polubione” (łapką w górę) przez Internautów w terminie:
od godz. 12:00 dnia 20 lutego 2023 r.
do godz. 12:00 dnia 3 marca 2023 r.
Nagrody
Nagrodzone zostaną trzy najwyżej ocenione prace oraz praca z największą liczbą „polubień” w serwisie YouTube.
Każdy uczestnik zespołu otrzyma wartościową nagrodę:
I miejsce Grand Prix konkursu – robot kuchenny planetarny,
II miejsce – blender kielichowy,
III miejsce – wyciskarka wysokoobrotowa,
Wyróżnienie za największą popularność (liczbę „polubień”) – zestaw garnków
Za datę doręczenia zgłoszenia pracy konkursowej przyjmuje się datę wpływu Formularza zgłoszeniowego na ww. adres mailowy. Po wskazanym terminie zgłoszenia nie będą przyjmowane.
WAŻNA INFORMACJA! DOTYCZY I EDYCJI KONKURSU.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie informuje o unieważnieniu konkursu zgodnie z § 10 ust. 2 pkt 1 Regulaminu I Edycji Konkursu Filmowego „Polskie produkty to nasza chluba – pokaż co ugotować z nich się uda”.
Prace konkursowe złożone w ramach I Edycji Konkursu ogłoszonego w dniu 4 listopada 2022 r. pod tym samym tytułem są dopuszczone do niniejszego Konkursu i podlegają ocenienie Komisji Konkursowej na zasadach określonych w Regulaminie II Edycji Konkursu.