W dniu 22 października br. Lubuska Izba Rolnicza na terenie hotelu „Nadodrzański Dwór” oraz „Restauracji Platanova” w Nowej Soli zorganizowała imprezę pod nazwą „Zdrowe Zboża”. Wydarzenie zostało sfinansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych na zlecenie Krajowej Rady Izb Rolniczych, a jego głównym założeniem była edukacja konsumentów pod kątem spożywania jakościowych produktów zbożowych, w tym ekologicznych, popularyzacja spożycia produktów zbożowych oraz promocja lokalnych wytwórców produktów zbożowych.
Dobór menu przypadł do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom a wśród potraw degustacyjnych przygotowanych z produktu polskiego znalazły się m.in.: sałatka z makaronem i warzywami, rosół z makaronem, gulasz z kaszą gryczaną, pierogi ruskie, ryba w cieście piwnym, kaszotto, krokiety, mix mini kanapek na pieczywie wieloziarnistym, tortilla z kurczakiem i warzywami oraz na słodko rurki z kremem, ciasteczka zbożowe, naleśniki z dżemem i serem, pączuszki.
Zarówno na najmłodszych jak i dorosłych oprócz degustacji czekały także atrakcje w postaci różnych konkursów: „makaronowe korale”, konkurs plastyczny, „zagadka balonika”, „makaronowy kopciuszek” oraz konkurs wiedzy polegający na udzieleniu trzech poprawnych odpowiedzi do pytań związanych oczywiście z przetworami zbożowymi. Dla dorosłych nagrodami w konkursach był drobny sprzęt AGD a dla dzieci maskotki, puzzle, „galaktyczna masa”, „jajo dinozaura”, książeczki „Gry i zabawy”, „Łamigłówki”, a także cieszące się popularnością wśród dzieci zbożowe „łakocie”.
Obsługa imprezy rozdawała także specjalnie przygotowane gadżety oraz ulotki informujące o walorach produktów zbożowych, ich wartościach i potrzebie ujęcia w codziennej diecie a prowadzący wydarzenie konferansjer wielokrotnie informował uczestników o źródle jego finansowania pochodzącym ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Wspaniałe wrażenia artystyczne zapewnił Lubuski Zespół Pieśni i Tańca im. Ludwika Figasa, którego występy uświetniły wydarzenie, a całość oprawy muzycznej zapewnił zespół Aquarius.
Wszystkim uczestnikom wydarzenia serdecznie dziękujemy za wspólną zabawę oraz przypominamy o przyświecającej mu idei, czyli zwiększeniu udziału polskich produktów zbożowych w codziennej diecie.
Aneta Jęrzejko
Galeria: