W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy, wielkopolscy rolnicy przygotowali dla osób i instytucji aktywnie współpracujących z Wielkopolską Izbą Rolniczą koszyk, wypełniony produktami wykonanymi przez wielkopolskich producentów i twórców. Produkty te, nawiązują do działań, które Wielkopolska Izba Rolnicza będzie realizować na przestrzeni najbliższych miesięcy.
Sam pomysł przygotowania wielkanocnych koszyków odwołuje się do organizowanych corocznie przez WIR spotkań integracyjnych pn. Śniadanie Wielkanocne Środowisk Wiejskich. Na wypełnienie kosza składają się produkty, które są nawiązaniem do działalności WIR mającej na celu promocję lokalnych produktów, integrację środowiska wiejskiego oraz upowszechnianie wielkopolskich tradycji kulinarnych. Realizując te działania korzystamy ze wsparcia wielkopolskich rolników, grup producenckich, kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń działających na terenach wiejskich. Z dumą prezentujemy Państwu ich wyroby, zachęcamy do ich spróbowania oraz zapoznania się z naszymi działaniami, które powiązane zostały z tymi lokalnymi produktami.
Nasze regionalne bogactwo na stoły! to cykl imprez promocyjnych organizowanych w ramach operacji finansowanej z KSOW, mających na celu promocję produktów pochodzących od lokalnych producentów. Pod tym hasłem odbędzie się sześć wydarzeń:
Święto Pieczarki zorganizowane zostanie w Wielichowie:
- Pieczarki świeże przekazane przez GRZYBMAR Wielichów,
- Pieczarki marynowane przekazane przez producenta ŁABIMEX Bucz,
Ogórkobranie odbędzie się w Michalczy (powiat gnieźnieński):
- Ogórki kiszone przekazane przez Izabelę i Zbigniewa Stajkowskich,
Święto Pomidora:
- Sok z pomidorów gruntowych przekazany przez Spółdzielczą Grupę Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa Pudliszki,
Burak – wydarzenie zorganizowane zostanie we wrześniu w Michalczy:
- Zakwas buraczany i ćwikła z chrzanem z gospodarstwa Państwa Izabeli i Zbigniewa Stajkowskich,
- Buraki gotowane przekazane przez Grupę Producentów "Chrobry" z Kłecka,
Święto Pyry:
- Ziemniaki w mundurkach gotowane na parze przekazane przez „Dobrodziejów” z Kłecka,
IV Wielkopolskie Święto Soi odbędzie się w Nowych Skalmierzycach:
- Soja nonGMO z gospodarstwa Pana Jana Chlasty – gospodarza wydarzenia,
- Soja gotowana przekazana przez Grupę Producentów "Chrobry" z Kłecka,
Chów przyzagrodowy gęsi wielkopolską tradycją – to tytuł operacji realizowanej w ramach KSOW, która ma na celu przywrócić tradycyjny sposób chowu gęsi na wielkopolskich wsiach:
- Pasztet z gęsi przygotowany przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Nowieczek, które jest partnerem WIR przy realizacji operacji,
Wielkopolski Rolnik Roku narzędziem upowszechniania dobrych praktyk w rolnictwie to operacja mająca na celu promocję samego konkursu, ale przede wszystkim jego laureatów:
- Wielkanocna kiełbasa biała parzona z gospodarstwa Państwa Danuty i Narcyza Perzów – laureatów Konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2009,
- Jaja kurze z gospodarstwa Państwa Małgorzaty i Jana Skoczylasów – laureatów Konkursu Wielkopolski Rolnik 2017,
Aktywna Wielkopolska Wieś to wydarzenie, które ma na celu promocję działań organizacji wiejskich oraz uczczenie Jubileuszu 125-lecia utworzenia i 25-lecia reaktywacji samorządu rolniczego w Wielkopolsce:
- Wino gronowe wykonane przez Pana Jana Chlastę z przydomowych winogron,
Konkurs Kulinarny „Od zapustów do zielonych świątek” to inicjatywa, która ma na celu popularyzację tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Konkurs skierowany jest do organizacji działających na terenach wiejskich oraz mieszkańców wielkopolskich wsi. Partnerem WIR przy organizacji Konkursu jest Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW”:
- Żur Prezesa będący także nawiązaniem do organizowanych przez WIR Wielkopolskich Śniadań Wielkanocnych Środowisk Wiejskich,
- Świąteczna szyneczka wielkopolska przygotowana przez Piotra Cuprycha,
- Baranki z masła wykonane przez KGW Michalcza z masła SMU Strzałkowo,
Konkurs rękodzielniczy na „Stroik Wielkanocny” odwołuje się do tradycyjnego wielkopolskiego rękodzieła związanego z Wielkanocą. Partnerem WIR przy organizacji Konkursu jest Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW”:
- Kartka świąteczna przygotowana przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Nowieczek,
Współpraca WIR z Siecią Dziedzictwa Kulinarnego WIELKOPOLSKA:
- Produkty ze Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie,
- Ser pleśniowy LAZUR – sztandarowy produkt Spółdzielczego Związku Grup Producentów Rolnych LAZUR w Nowych Skalmierzycach.
Ponadto w koszyku znajdują się także:
- Ser podpuszczkowy typu korycińskiego przekazany przez wytwórcę „Serownię pod orzechem” z Nowieczek, produkt nawiązuje do działalności WIR w ramach popularyzowania rolniczego handlu detalicznego,
- „FJUT” syrop z buraka cukrowego przekazany przez producentów zrzeszonych w Grupie Producentów Buraka Cukrowego „Burak plus” z okolic Ostrowa Wielkopolskiego, którzy są dostawcami Cukrowni Pfeifer&Langen,
- Kiełbasa myśliwska – produkt jest nawiązaniem do współpracy WIR z Polskim Związkiem Łowieckim,
- Gotowana fasola i dynia przekazane przez Grupę Producentów "Chrobry" z Kłecka, produkty nawiązują do działalności WIR związanej z promocją strategii „od pola do stołu”.
Sam koszyk wiklinowy ręcznie wyplatany ufundowany został przez Spółkę ROL-WIR, która organizuje szkolenia dla rolników oraz prowadzi działalność doradczą w zakresie prowadzenia działalności rolniczej oraz pozyskiwania środków finansowych. Jedynym udziałowcem Spółki jest Wielkopolska Izba Rolnicza.
Obdarowani dziękując za dar wielkopolskich rolników, podkreślali rolę i dokonania Wielkopolskiej Izby Rolniczej oraz przekazywali życzenia świąteczne dla Zarządu Izby, Delegatów, pracowników oraz wszystkich rolników, dla których na co dzień pracują.
Zarząd Wielkopolskiej Izby Rolniczej dziękuje wszystkim darczyńcom, którzy aktywnie włączyli się do tej akcji – za życzliwość i zaangażowanie!
Opracowanie: Biuro WIR