Rozpoczęła się rekrutacja na drugą edycję studiów podyplomowych „Rośliny i surowce roślinne dla zdrowia – jakość i wykorzystanie”. Zajęcia odbywać się będą przez dwa semestry, 11 razy w roku w soboty-niedziele. Absolwenci uzyskają dyplom ukończenia studiów podyplomowych. Studia skierowane są do osób pragnących pogłębić wiedzę na tematy związane z wykorzystaniem roślin leczniczych, przyprawowych i warzywnych o wysokiej aktywności biologicznej w profilaktyce zdrowotnej, a także pragnących nabyć umiejętności oceny jakości surowców pochodzenia roślinnego. Kandydaci powinni legitymować się dyplomem ukończenia studiów wyższych (licencjat, inżynier lub magister) dowolnego kierunku.
Uzyskanie wiedzy w zakresie nowoczesnych metod oceny jakości produktów roślinnych zwiększy szansę na rynku pracy w uzyskaniu zatrudnienia w placówkach zajmujących się oceną jakości żywności, kontrolą bezpieczeństwa żywności świeżej i przetworzonej. Studia mogą także zainteresować osoby pragnące założyć własną firmę zajmującą się produkcją, przechowywaniem, obrotem i przetwórstwem surowców roślinnych – tzw. „zdrowej żywności”. Program studiów adresowany jest także do osób szukających inspiracji, jak ulepszyć metody produkcji i przetwarzania, by zwiększyć dochodowość gospodarstwa lub w jakim kierunku rozwijać działalność, poszukując roślin o dużym znaczeniu zdrowotnym i wysokiej opłacalności. Tematyka może także zainteresować osoby o nastawieniu hobbystycznym, pragnącym poszerzyć swoją wiedzę na temat ciekawych, często egzotycznych gatunków roślin, zdrowego trybu odżywiania, składników żywności wpływających pozytywnie na kondycję człowieka i dobre samopoczucie. Zajęcia będą prowadzone przez specjalistów z SGGW oraz z innych jednostek. Zajęcia terenowe umożliwią słuchaczom praktyczne zapoznanie się z zagadnieniami omawianymi na wykładach. Nabór na studia trwać będzie do końca września b.r.
Kierownikiem studiów jest prof. dr hab. Marek Gajewski. Bliższe informacje na temat studiów dostępne są na stronie: http://woiak.sggw.pl/
Studia niestacjonarne, 2 semestry, rozpoczęcie – październik 2012
Zgłoszenia i szczegółowe informacje:
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW
Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
tel. 606 609 456 lub 22 593 22 31
e-mail: marek_gajewski@sggw.pl lub: krwl@sggw.pl
budynek 35; pok.152 lub sekretariat Katedry, bud. 35 pok. 21