7 września br. w Starej Łubiance (powiat pilski) odbyła się prawdziwa kulinarna uczta – druga z imprez promocyjnych, w której główną rolę odgrywały ziarna zbóż i przetwory zbożowe. Wydarzenie pn. „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” zorganizowała Wielkopolska Izba Rolnicza, a sfinansowane zostało z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Uczestników imprezy częstowano: pierogami z mąki razowej z serem wędzonym i kaszą gryczaną, pierogami ruskimi, pierogami z mąki razowej z ziemniakami i wątróbką, krokietami orkiszowymi z farszem meksykańskim, krokietami z mąki orkiszowej z farszem pieczarkowym, krokietami orkiszowymi z kapustą, grzybami i boczkiem, podawano również hot dogi w bułce razowej z warzywami i sosami oraz alternatywne dla kurczaka nuggetsy z płatków owsianych z warzywami. Do wspomnianych dań podawano również surówki. Uczestnicy wydarzenia mogli skosztować kanapek z chleba razowego, chleba pszennego z pastami z wędzonego łososia i wędzonej makreli oraz sera twarogowego.
Ponadto można było skosztować tradycyjnego placka drożdżowego z mąki pszennej z serem oraz ze śliwką, rogalików orkiszowych z czekoladą i dżemem, drożdżówek z serem.
Istotnym elementem realizacji zadania pn. „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” był Konkurs kulinarny „Na najlepszą potrawę z ziarna zbóż i przetworów zbożowych”, który rozstrzygnięty został podczas pikniku. Do drugiego etapu konkursu zakwalifikowało się 5 Kół Gospodyń Wiejskich:
- KGW w Falmierowie - chleb pszenny z siemieniem lnianym ze smalcem i małosolnym ogórkiem,
- KGW w Grabównie – kotleciki z kaszy bulgur w sosie kurkowym z pszenno-serowymi krążkami piegowymi i kiszonymi ogórkami,
- KGW w Nieżychowie – kotlety z kaszy jaglanej, buraki pieczone, sałatka z kaszą gryczaną,
- KGW Rataje – chlebek ze smalcem i ogórkiem małosolnym,
- KGW Wysoka Mała – żurek na żytnim zakwasie chlebowym.
Wszyscy uczestnicy stawili się ze zgłoszonymi do konkursu potrawami i zaprezentowali je przed Komisją Konkursową w składzie: Małgorzata Grześk – Kierownik KRUS oddział w Pile, Małgorzata Karwacka – Przewodnicząca Rady Powiatu Pilskiego, Anna Majer – Członek Zarządu Wielkopolskiej Izy Rolniczej. Komisja konkursowa oceniała przede wszystkim smak potrawy, wykorzystanie produktów lokalnych, nawiązanie do tradycji kuchni wielkopolskiej, kunszt wykonania oraz podania potrawy. Uczestnicy konkursu swoimi potrawami poczęstowali również uczestników wydarzenia pn. „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem”.
Członkowie Komisji konkursowej wręczyli na scenie laureatom konkursu pamiątkowe dyplomy wraz z profesjonalnymi termosami do żywności ufundowanymi ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Wydarzeniu towarzyszyły animacje dla dzieci oraz konkursy plastyczne i zręcznościowe dla dzieci. Za udział w konkursie plastycznym można było zdobyć cenne nagrody m.in. książki „Małe rączki”, „Dzieci w kuchni”, „Czas na małych kucharzy”.
Podczas wydarzenia uczestnicy imprezy promocyjnej pn. „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” byli informowani o tym, że: głównym źródłem węglowodanów w diecie są zboża, produkty zbożowe stanowią istotne źródło błonnika pokarmowego oraz informacje jakie produkty pełnoziarniste powinno się wprowadzać do codziennej diety. Dla odwiedzających zostały przygotowane broszury informacyjne o walorach dań z ziarna zbóż i przetworów zbożowych. Informowano również, że wydarzenie jest sfinansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
W ramach imprezy promocyjnej pn. „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” odbyły się także występy Chóru,,Di Ortica" - Działającym przy CUK w Szydłowie, Orkiestry Dętej z Kaczor, Zespołu Ludowego Sołectwo Leżenica - Kolonia, Zespołu Rożanie, Zespołu " Kotunianki".
Wydarzenie „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” okazało się niezwykle udanym przedsięwzięciem, które połączyło pasjonatów gotowania, lokalną społeczność oraz miłośników dobrej kuchni w celebracji tradycji i kulinarnych smaków.
Opracowanie: Biuro WIR
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/