Minikiwi z SGGW na sklepowych półkach

Informacje Prasowe

Minikiwi z SGGW na sklepowych półkach Rok 2018 to dobry czas dla owoców minikiwi. Odmiana wyhodowana w sadach doświadczalnych SGGW i uprawiana przede wszystkim w okolicach Grójca coraz śmielej wkracza na sklepowe półki, nie tylko lokalnych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także popularnych supermarketów. Naukowcy z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu poszukują dla minikiwi także innych zastosowań. Badania [więcej...]

Hodowla trzody chlewnej wciąż może przynosić zyski

Informacje Prasowe

Hodowla trzody chlewnej wciąż może przynosić zyski  Hodowla trzody chlewnej to jedna z tradycyjnych gałęzi polskiego rolnictwa. Jednak rosnąca konkurencja zagraniczna, korzystanie z przestarzałych technologii i metod produkcji oraz zagrożenie ASF sprawiają, że tucz trzody chlewnej jest często działalnością na granicy opłacalności. W Polsce można jednak wciąż dobrze zarobić na produkcji wieprzowiny. Niezbędna jest jednak inwestycja w modernizację. Jak to zrobić? Jak to często [więcej...]

Rynek trzody chlewnej ma szanse na rozwój

Informacje Prasowe

Rynek trzody chlewnej ma szanse na rozwójPolscy hodowcy trzody chlewnej wciąż próbują skuteczniej konkurować na europejskim i światowym rynku handlu mięsem wieprzowym. Według wstępnych danych od ubiegłego roku pogłowie trzody chlewnej w naszym kraju wzrosło o 7,1 proc. i liczyło 11 897,7 tys. sztuk. Rynek rośnie, jednak porównując stan polskiej hodowli trzody chlewnej z zachodnimi konkurentami, mamy wciąż wiele do nadrobienia. Polscy hodowcy świń [więcej...]

Prezes Instytutu Gospodarki Rolnej Szczepan Wójcik o perspektywie kolejnej zimy ze smogiem

Aktualności Rolnicze

Prezes Instytutu Gospodarki Rolnej Szczepan Wójcik o perspektywie kolejnej zimy ze smogiem  Panie prezesie, lato się kończy, a zatem pojawia się pytanie, czym w nadchodzącym sezonie zimowym będą się ogrzewać mieszkańcy obszarów wiejskich? Szczepan Wójcik: Rozumiem, że chodzi panu o problem smogu. Od razu więc chciałbym podkreślić, że wina za katastrofalny stan czystości powietrza w Polsce leży po wielu stronach. Najłatwiej jest pokazywać biednych mieszkańców wsi, którzy palą plastikowe [więcej...]

Polskie mięso hitem w Europie i na świecie

Informacje Prasowe

Polskie mięso hitem w Europie i na świecie Polski przemysł mięsny jest coraz szerzej doceniany w Europie i na świecie. Dlatego też, organizatorzy targów WorldFood Warsaw zdecydowali się na utworzenie dedykowanego sektora dla produktów mięsnych. Na zagranicznych rynkach konkurujemy już nie tylko ceną, ale przede wszystkim jakością. Krajowym hitem eksportowym jest drób, którego eksport wciąż rośnie. Z kolei branża wieprzowa może pochwali się nowymi [więcej...]

Wyzwania dla polskiego rolnictwa w 2017 roku

Informacje Prasowe

Wyzwania dla polskiego rolnictwa w 2017 roku  Musimy po pierwsze reagować na sytuacje kryzysowe (ASF i ptasia grypa), a po drugie zamienić słowa w czyny w temacie Państwowej Agencji Handlu i Inwestycji – przekonuje prezes Fundacji Wsparcia Rolnika POLSKA ZIEMIA Szczepan Wójcik. Panie prezesie, jakie będą najważniejsze wyzwania dla polskiego rolnictwa w 2017 roku?   SZCZEPAN WÓJCIK: Niestety w pierwszej kolejności musimy reagować [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »