Kondycja rzepaku na początku wiosny

Porady Rolnicze

Kondycja rzepaku na początku wiosny  Jesienią 2019 roku warunki wilgotnościowe były korzystniejsze niż w poprzednim sezonie. Rolnicy, którzy nie opóźniali terminu siewów, zastosowali odpowiednią ochronę, nie mieli problemów z wyrównanymi wschodami i osiągnięciem optymalnej obsady roślin. Bez trudu zwalczyli szkodniki. Presja patogenów była zdecydowanie niższa niż w 2018 roku. W niektórych regionach pojawiła się śmietka [więcej...]

Przed zbiorem kukurydzy

Porady Rolnicze

Przed zbiorem kukurydzy  Pocżątek października to tradycyjnie okres rozpoczęcia zbiorów kukurydzy na ziarno. W tym roku nie zaobserwowano tak znacznego skrócenia czasu wegetacji i przyspieszenia terminu dojrzewania roślin jak w ubiegłym sezonie, tak więc żniwa rozpoczęły się w normalnym czasie. Jednak kondycja plantacji kukurydzy w przeważającej części kraju nie jest zadowalająca... Kwiecień charakteryzował sie wyższą niż zazwyczaj [więcej...]

Informacja GIW dotycząca najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych

Aktualności Rolnicze

Informacja GIW dotycząca najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych W związku ze zmianą Rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych Główny Lekarz Weterynarii celem monitoringu trudności polskich podmiotów z wdrożeniem przepisów unijnych w odniesieniu do zawartości WWA, benzo(a)pirenu i substancji smolistych w wędzonych produktach mięsnych, rybnych i wędzonych [więcej...]

Tradycyjne wędzenie a WWA – relacja ze szkoleń w Radomiu

Aktualności Rolnicze

Tradycyjne wędzenie a WWA – relacja ze szkoleń w RadomiuWe wtorek 17 listopada w radomskim oddziale CDR zakończył się pierwszy etap projektu „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych”. Odbyły się cztery dwudniowe szkolenia, w których uczestniczyli przetwórcy i rolnicy prowadzący działalność w ramach MOL, którzy mają problemy ze spełnieniem nowych norm [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »