Celem nowelizacji rozporządzenia jest zapewnienie spójności przepisów przedmiotowego aktu wykonawczego ze zmianami PROW 2007-2013, tj. wpisanie nowego krajowego systemu jakości żywności „Quality Meat Program” (QMP) do treści rozporządzenia, a tym samym umożliwienie uzyskania pomocy finansowej dla producentów rolnych wytwarzających wysokojakościową wołowinę w ramach tego systemu.
System QMP jest trzecim systemem jakości żywności uznanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy decyzją z dnia 20 października 2008 r., znak RR-oz-kz-076-636/08(355). W dniu 7 grudnia 2011 r. Komisja Europejska wyraziła zgodę na propozycję strony polskiej na wpisanie systemu QMP do PROW 2007–2013. Przedmiotowa zmiana Programu została ogłoszona obwieszczeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zmiany PROW 2007–2013, które ukazało się w Monitorze Polskim w marcu 2012 r. Wsparcie dla producenta wołowiny w Systemie QMP ustalono w kwocie maksymalnej 2386 zł rocznie na gospodarstwo.
Zmiana rozporządzenia ma także na celu uelastycznienie przepisów regulujących system naboru wniosków o przyznanie pomocy w celu poprawy skuteczności i efektywności wdrażania działania. Wprowadzona zmiana umożliwi Prezesowi ARiMR podjęcie decyzji o zamknięciu naboru wniosków o przyznanie pomocy na podstawie faktycznego wykorzystania środków w ramach działania 133 PROW 2007-2013, w oparciu o art. 11 ustawy z dnia 7 marca 2007 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (Dz. U. z 2007 r. Nr 64, poz. 427, z późn. zm.), zgodnie z którym pomoc jest przyznawana do wysokości limitu stanowiącego równowartość w złotych kwoty w euro określonej w Programie na poszczególne działania.
Ponadto, zmiana rozporządzenia dotyczy podniesienia maksymalnej stawki wsparcia dla producenta rolnego w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności – rolnictwo ekologiczne, do maksymalnej wysokości 3000 zł.
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/