Wicepremier Henryk Kowalczyk odwiedził dziś zakład Krajowej Grupy Spożywczej S.A. „Polskie Przetwory” we Włocławku. Celem wizyty było omówienie możliwości produkcyjnych zakładu oraz jego planów na przyszłość. W spotkaniu uczestniczyła także sekretarz stanu Anna Gembicka.
Zakład „Polskie Przetwory” należy do segmentu owocowo-warzywnego Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
– Zakład ma duży potencjał rozwoju – ocenił wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk. Podkreślił, że ważne jest to, iż skupuje pomidory i inne surowce od lokalnych rolników.
Perspektywy zakładu z związku z utworzeniem KGS
– Segment owocowo-warzywny to jeden z kilku obszarów działalności Krajowej Grupy Spożywczej S.A., w którym posiadamy już doświadczenie i widzimy drzemiący potencjał. Zamierzamy kontynuować inwestycje w tym segmencie i w zakładzie we Włocławku. Utworzenie Krajowej Grupy Spożywczej otwiera nam nowe możliwości negocjacyjne, co ma przełożyć się na zwiększenie dystrybucji. Mam nadzieję, że już niedługo zobaczymy efekty naszych działań. W planach mamy więc nowe, atrakcyjne produkty – zadeklarował reprezentujący podczas spotkania zarząd Krajowej Grupy Spożywczej S.A. (KGS) prezes Jan Wernicki.
– Dla rolników na Kujawach bardzo ważne jest, że mają odbiorcę swoich produktów w postaci tego stabilnego zakładu. Jego wzmocnienie dzięki utworzeniu Krajowej Grupy Spożywczej przełoży się na możliwości dalszego rozwoju. Będzie się to wiązało z nowymi możliwościami także dla rolników z całego województwa kujawsko-pomorskiego – zapewniła wiceminister rolnictwa Anna Gembicka.
Oferta zakładu „Polskie Przetwory”
Zakład oferuje konsumentom produkty najwyższej jakości, wśród których znajdują się: ketchupy, koncentraty pomidorowe, sosy do dań gotowych, soki, smoothie, passaty oraz dżemy.
Flagowym produktem jest ketchup (łagodny i pikantny), a receptura produktu inspirowana tradycyjnymi przepisami została dostosowana do preferencji smakowych Polaków.
Zakład w swojej ofercie ma również jabłka prażone czy marmolady wieloowocowe. Produkuje także soki Frutuś dedykowane najmłodszym konsumentom. Podstawą każdego soku jest jabłko i marchewka.
Składniki do produktów wytarzanych w zakładzie we Włocławku dostarczają lokalni sadownicy i plantatorzy, dzięki czemu zakład wspiera okolicznych rolników i buduje podstawy patriotyzmu konsumenckiego.
Standardy w zakładzie
Marka „Polskie Przetwory” została doceniona przez konsumentów i fachowców branży spożywczej. Wybrane produkty otrzymały m.in. znak „Poznaj Dobrą Żywność”.
Zakład dba także o najwyższe standardy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, o czym świadczy m.in. certyfikat „International Featured Standards”.
Zakład ma również certyfikat Eko. Produkty oznakowane europejskim logo żywności ekologicznej to dla konsumentów pewność, że produkty spożywcze zostały wyprodukowane zgodnie z przepisami obowiązującymi w rolnictwie ekologicznym.
Zdjęcia (7)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/