Interpretując przepisy zawarte w artykule 3 rozporządzenia Rady (EWG) nr 1536/92 z dnia 9 czerwca 1992 r. ustanawiającego wspólne normy handlowe w odniesieniu do konserwowanego tuńczyka i bonito, stanowisko Inspekcji JHARS jest następujące:
jeżeli produkt jest oznakowany jako tuńczyk w kawałkach, w konserwie mogą znajdować się jedynie kawałki zdefiniowane w art. 3 ust. 1 pkt ii) rozporządzenia 1536/92.
Obecność płatków (zdefiniowanych w pkt (iv) tego samego paragrafu) jest dopuszczalna do 30% produktu.
W przypadku konserw sprzedawanych jako kawałki tuńczyka obecność tuńczyka rozdrobnionego / strzępów nie jest akceptowana.
Produkt w postaci kawałków, zawierający tuńczyka w postaci rozdrobnionej / strzępach może być wprowadzany do obrotu pod innym opisem handlowym, który powinien być wyraźnie wskazany konsumentowi, zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia 1536/92.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl