Rozmowy o chlebie - konferencja „Znakowanie obowiązkowe i dopuszczalne”

Rozmowy o chlebie - konferencja „Znakowanie obowiązkowe i dopuszczalne” Każdy z nas rano, gdy siada do śniadania sięga po chleb. Tak było, jest i będzie - powiedział minister Stanisław Kalemba podczas konferencji piekarskiej zorganizowanej dziś, w budynku ministerstwa, przez Redakcję „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego”, Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Radę Gospodarki Żywnościowej oraz Krajową Radę Drożdżownictwa.

Zwracając się do organizatorów minister wyraził szacunek dla pracy całej branży. Podkreślił, że dzięki niej polski chleb zachował tradycyjne walory jakości, smaku i zapachu, a wyroby cukiernicze zdobywają laury na największych międzynarodowych targach i konkursach.

Minister przypomniał, że produkty te stanowią ważną pozycję w międzynarodowej wymianie handlowej artykułami rolno - spożywczymi. Eksport pieczywa wraz z ciastami i ciastkami osiąga wartość ponad 0,5 mld euro i jest ponad dwukrotnie większy niż import Zaznaczył, że potrzebny jest dalszy wzrost produkcji, promocja i rozwój eksportu.

W Polsce obserwujemy dynamiczny wzrost dodatniego salda w tej wymianie. W tym roku będzie to rekordowa wartość przekraczająca 3 mld euro. Następuje także dywersyfikacja kierunków eksportu. Coraz częściej nasze produkty trafiają na rynki dalekowschodnie - zaznaczył minister Kalemba i dodał, że w zdobywaniu tych rynków ważną rolę odgrywają Fundusze Promocji, o których wykorzystaniu decyzje podejmują sami producenci. W przypadku pieczywa i produktów cukierniczych istnieje możliwości finansowania różnych form promocji ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Pytany o sytuację na rynku zbóż i pieczywa, minister przypomniał, że pomimo wiosennych problemów pogodowych, polscy rolnicy dokonali przesiewów, a późniejsza sprzyjająca aura przyczyniła się do tego, że zbiory zbóż chlebowych i paszowych są w tym roku większe, niż w ubiegłym. Dodał natomiast, że ceny kształtują rynki unijne i światowe. Jesteśmy członkiem Wspólnoty Europejskiej i jesteśmy uczestnikami wspólnotowego rynku, nie możemy już wprowadzać krajowych interwencji rynkowych i wewnętrznych mechanizmów regulacji cen – przypomniał minister i przekonywał uczestników spotkania do działań konsolidacyjnych i współpracy. Sam rynek niczego nie załatwi, trzeba się zrzeszać i współpracować, aby zdobyć większą siłę oddziaływania na rynek. Dobrym rozwiązaniem jest spółdzielczość, jako podstawa społecznej gospodarki rynkowej, w której każdy jest współwłaścicielem i ma swój udział – dodał szef resortu.

Ważnym tematem dzisiejszej konferencji było także omówienie wymagań w zakresie znakowania obowiązkowego i dopuszczalnego artykułów spożywczych, w tym także znakowanie wartością odżywczą produktu.

W konferencji uczestniczyli przedstawiciele sektora piekarskiego i cukierniczego reprezentujący ponad 6 tysięcy zakładów rzemieślniczych i przemysłowych. Podkreślano, że jest to branża, której 80% kontrolowane jest przez kapitał krajowy.

Dziękuję Wam, że przemieniliście dziś ministerstwo rolnictwa w dom chleba, w swoiste Betlejem chleba - podkreślił na zakończenie spotkania minister Kalemba i dodał, że nie ma drugiego, tak symbolicznego produktu żywnościowego, jak chleb.

Galeria zdjęć:

 

 

Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/

125ml milk

Rozmowy o chlebie konferencja Znakowanie obowiazkowe i dopuszczalne width209
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: minister; konferencji; zbóż; także; ważną; której; pieczywa; rolnictwa; produkty; gospodarki; przypomniał; ; spotkania; wartość; ; dodał; rozmowy; dodał; ; wzrost; ;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »