RELACJA Z WIZYTY FRANCUSKICH MŁODYCH ROLNIKÓW W LUBUSKICH GOSPODARSTWACH ROLNYCH

W dniach 22-25 kwietnia 2014 roku grupa 12 francuskich młodych rolników
z departamentu le Lot gościła z rewizytą w województwie lubuskim.
W pierwszym dniu swojej wizyty uczestniczyli w I Lubuskim Kongresie Młodych Rolników, który odbył się w Urzędzie Marszałkowskim.
Francuscy młodzi producenci rolni podczas swojej wizyty odwiedzili również kilka gospodarstw rolnych z naszego województwa. Przez dwa dni mieli okazję przyjrzeć się funkcjonowaniu gospodarstw nastawionych zarówno
na produkcję roślinną jak i zwierzęcą. Francuzi, którzy przyjechali do Polski na zaproszenie Stowarzyszenia Lubuski Młody Rolnik oraz ZZ CNMR Województwa Lubuskiego, w znaczącej większości hodują bydło mięsne. Gospodarują w spółkach rodzinnych, tworząc gospodarstwa o powierzchni od 100 ha do 300 ha. Ich stada bydła liczą od 55 do 180 sztuk, głównie młodej francuskiej rasy Blonde d’Aquitaine (Blondynka z Akwitanii) oraz Holsztyno – fryzyjskiej. Dodatkowa produkcja to np.: hodowla 30 tys. kaczek na wątróbki, hodowla zajęcy na polowania, hodowla trufli oraz hodowla owiec, wychów byczków na eksport do Włoch.
W czwartek, 24 kwietnia pierwszym miejscem było gospodarstwo Barbary Dubickiej – Kaczmarczyk i Piotra Kaczmarczyk. Małżeństwo z Ochli należy DSC 3138
do grupy producenckiej „Hortus”, na 300 hektarach uprawiają 60 ha rzepaku, 150 ha zbóż, 38 ha szkółki truskawek, 20 hektarów uprawy truskawek owocujących oraz 24 ha cebuli i pora z przeznaczeniem dla przemysłu, a także kilka hektarów owocujących poziomek i malin oraz cebuli dymki. Innowacyjnym rozwiązaniem w produkcji sadzonek truskawek jest stosowanie fumigacji, czyli odkażania gleby. Znając zalety i wady stosowania fumigantów, w porozumieniu z Wydziałem Mikrobiologii Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w gospodarstwie stosuje się szczepienie materiału nasadzeniowego pożytecznymi szczepami grzybów
i bakteriami glebowymi. Gospodarstwo do realizacji zadań zatrudnia pracowników zarówno stałych jak i sezonowych. Francuskich rolników,
z których znacząca większość hoduje bydło mięsne, zainteresowała forma grupy producenckiej i jej funkcjonowanie na rynku. Imponujący był dla nich rozmiar gospodarstwa, pytali o powiększanie areału, dopytując o średnią cenę hektara ziemi i strukturę powierzchniową gospodarstw w Polsce. Podczas wizyty w polu porównywali rodzaj folii stosowanej do uprawy truskawek z folią używaną do uprawy melonów we Francji. Podobnie jak Państwo Kaczmarczyk, Francuscy rolnicy zmagają się z przepisami prawnymi dot. budowy zbiorników wodnych.
Po wizycie w gospodarstwie delegacja zatrzymała się na obiad w Skansenie w Ochli. Stamtąd pojechali do wsi Stożne, pow. zielonogórski, gm. Zielona Góra, aby zwizytować gospodarstwo Dariusza Suchodolskiego.
W gospodarstwie hodowanych jest 300 krów rasy Hereford. Areał to 220 ha łąk, 60 ha upraw kukurydzy, 120 ha uprawy zbóż i rzepaku. Pan Suchodolski wcześniej pracował jako hodowca bydła w PGR, potem przejął gospodarstwo w Stożnym i zaczął uprawę zboża, ale ponieważ większość ziemi leży na podmokłych terenach, nie nadających się pod uprawę, właściciel zdecydował się hodować bydło mięsne. Już na wstępie wywiązała się dyskusja
nt zalet i wad uprawy bezorkowej, którą stosuje się w tym gospodarstwie. Francuscy rolnicy z zaciekawieniem słuchali opisu hodowli krów, dopytywali kiedy krowy zostają wypędzone na pastwiska, chcieli znać szczegóły karmienia, powody dla których wybrano rasę Hereford, która jest dość agresywna. Padały też oczywiście pytania o rynek zbytu i cenę mięsa.
DSC 3210 300x198Przy oglądaniu zaplecza maszynowego zrodziły się pytania o korzystanie
z funduszy unijnych, o ich dostępność dla przeciętnego rolnika w Polsce. Pana Suchodolskiego interesowały rasy krów hodowanych we Francji (Obrac – lokalna mleczno – mięsne, Limousine, Blonde d’Aquitaine). Ciekawostką są również 4 świnie rasy Mangalica Węgierska- rasa węgierskiej świni domowej hodowana od XIX wieku w różnych odmianach, a od 1974 roku ustawowo chroniona.
Drugi dzień delegacja francuska zaczęła od wizyty w Golicach, w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej. Pan Bogusław Pietrow, Prezes Spółdzielni opowiedział o strukturze Spółdzielni: 1800 haziemi, bydło mleczne i mięsne. Oprowadził gości po przetwórni mleka i przetwórni mięsa, z których produkty trafiają do 6 sklepów, będących własnością Spółdzielni, sprzedających tylko i wyłącznie produkty wytworzone w RSP. W wędzarni mięsa padło pytanie
o nowe przepisy regulujące ilość dioksyn zawartych w produktach wędzonych. Pan Pietrow podzielił się obawą, że Spółdzielnia będzie musiała zrezygnować z metody wędzenia tradycyjnego. W przetwórni mleka produkowane są 3 rodzaje śmietany, twaróg i masło. 2/3 wyprodukowanego mleka zostaje sprzedane do innych mleczarni, reszta przerabiana jest
na miejscu. Francuzi porównywali cenę mleka w Polsce do ceny w swoim kraju. Po drodze na pastwisko delegacja zatrzymała się na chwilę na farmie wiatrowej, leżącej na gruntach Spółdzielni. Na pastwisku niedaleko granicy
z Niemcami hoduje się 130 krów rasy Limousine. Na miejscu magazynowane są kiszonka do karmienia i słoma. Krowy spędzają tam cały rok, mając za schronienie jedynie wiatę; jest to rasa bardzo odporna na niskie temperatury.
Po obiedzie delegacja francuskich Młodych Rolników miała okazję zwiedzić Łagów, pow. świebodziński, gm. Łagów. W tej turystycznej miejscowości oglądali okolicę z 35-cio metrowej wieży na średniowiecznym Zamku Joannitów. Miejscowość usytuowana jest na przesmyku pomiędzy dwoma jeziorami – Łagowskim i Trześniowskim, które swoimi walorami przyciągają
w sezonie letnim nie tylko amatorów pływania, ale i miłośników wędkowania, a także płetwonurków. Całość otoczona jest blisko 3,5 tys. ha lasów Łagowskiego Parku Krajobrazowego, wraz z wchodzącymi w jego skład rezerwatami przyrody. Obecność lasów i ich wysokie położenie, w stosunku do przylegających do nich terenów, wpływają na tutejszy klimat, który należy do najłagodniejszych w Polsce. Tuż obok Zamku Joannitów znajduje się XVIII-wieczny Kościół św. Jana Chrzciciela, niewielki park oraz 50-letni amfiteatr. W cieniu wieży położone są przedwojenne kamieniczki oraz dwie bramy – Polska z XV wieku i XVI-wieczna Marchijska, które przez kilka wieków wyznaczały granice miejscowości.
Po zwiedzaniu nadszedł czas na następne gospodarstwo nastawione na produkcję zwierzęcą: Przedsiębiorstwo rolno – przemysłowe SKIOLDPASZ Sp. z o.o.r w Lubinicku, pow. świebodziński, gm. Świebodzin. Prezes Stanisław Zawadzki przywitał wszystkich, opowiedział o historii i strukturze przedsiębiorstwa, skupiającego 25 rolników i 1840 haziemi. Około 1000 hato ziemie dzierżawione od ANR; 60 hazajmują łąki i pastwiska, na 220 haziemi kl. V i VI uprawiane są rzepak, pszenica, pszenżyto, żyto, kukurydza
i lucerna. DSC 3453 300x198
W 2013 roku z prawie 500 dojnych krów wyprodukowano ponad 8 000 kg mleka, ponadto hoduje się tam ok. 500 sztuk bydła mięsnego (rasy Holsztyńsko-fryzyjska). 98% produkcji mleka jest eksportowane do Włoch. Delegację Francuzów po gospodarstwie oprowadził Dyrektor farmy,
Pan Grzegorz Kaczmarski. W gospodarstwie prowadzi się chów w cyklu zamkniętym, byki do inseminacji są selekcjonowane w obrębie farmy. Rolnicy byli bardzo zainteresowani wszystkimi szczegółami hodowli. Dopytywali
o żywienie zwierząt, preparaty stosowane u cieląt i krów chorych; interesował ich rynek zbytu mięsa i żywca, precyzyjne parametry przygotowywanej mieszanki paszowej. Polacy i Francuzi wymienili się spostrzeżeniami nt zniesienia kwoty mlecznej i polityki rolnej UE.
Wizytę francuskich Młodych Rolników zakończyła kolacja pożegnalna w ODR w Kalsku. Dzięki takim inicjatywom rolnicy z całej Unii Europejskiej mają szansę dzielić się doświadczeniami i spostrzeżeniami nt nowoczesnej produkcji rolnej, a podpatrzone rozwiązania implementować w swoich krajach. Było to cenne doświadczenie dla obu stron.

Aleksandra Czapor

Poniżej galeria zdjęć z wizyty Francuzów:






Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/

125ml milk

DSC 3138
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: ; wizyty; ; francuskich; ; krów; gospodarstwo; uprawy; gospodarstwie; hodowla; bydło; rolnicy; delegacja; młodych; rolników; produkcji; któr;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »