W dniach 7-9 maja br. w Warszawie na Organic Marketing Forum spotkali się producenci żywności ekologicznej, handlowcy hurtowi i detaliczni, przedsiębiorcy, przedstawiciele nauki oraz rolnicy z około 30 państw, zainteresowani poznaniem najnowszych trendów w branży ekologicznej. Było to już siódme forum, którego organizatorem jest Międzynarodowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego Środkowej i Wschodniej Europy EKOCONNECT, przy współpracy z Centrum Doradztwa Rolniczego, Ekoland, ORA i Polską Ekologią.
Podstawowym celem imprezy jest zacieśnianie współpracy między Europą Wschodnią i Zachodnią oraz wymiana doświadczeń na tematy dotyczące rynku rolnictwa i żywności ekologicznej. Mottem przewodnim tegorocznego spotkania było „Przejrzystość i wiarygodność kluczem do pozyskania klienta”.
Otwierając spotkanie minister Andrzej Butra podkreślił, że ekologia to nie jest „oszołomstwo” ale poszukiwanie tego co w naturze i w rolnictwie najlepsze. Jego zdaniem Polska od lat dobrze radzi sobie w branży produktów ekologicznych, słynących z jakości, charakteryzujących się wysokimi walorami smakowymi. Dzięki temu nasze produkty spożywcze, w tym ekologiczne, zdobywają uznanie konsumentów na całym świecie.
Przedstawiciel czeskiego Instytutu Nadzoru i Kontroli w Rolnictwie Jiri Urban bardzo mocno akcentował potrzebę przejrzystości i wiarygodności w ekologii. Jego zdaniem jest to branża jeszcze stosunkowo młoda, oparta w dużej mierze na entuzjastach, którzy chcą zrobić coś dobrego ale rynek ten się powiększa i nie jest już wolny od ludzi którzy w pogoni za zyskiem próbują „iść na skróty”. Przez brak wiarygodności tacy eko-producenci mogą się na długo zdyskredytować w oczach konsumentów.
Rolnictwo ekologiczne to troska o środowisko i dbałość o zdrowie – stwierdziła Urszula Sołtysiak z AgroBioTest. Jej zdaniem rynek rolnictwa ekologicznego rozwija się imponująco i jest najbardziej dynamicznie rozwijającym się sektorem rolno-spożywczym. Mimo, że ukształtował się oddolnie, niejako „pod prąd”, mimo że nadal jest mało konkurencyjny pod względem cen produktów. Prawdziwe koszty żywności, to koszty społeczne – podkreśliła U.Sołtysiak.
W programie forum znalazły się jak co roku wystawa produktów ekologicznych, konferencja oraz wyjazdy studyjne do gospodarstwa ekologiczngo w okolicach Warszawy, przedsiębiorstw produkcyjno-handlowych oraz do radomskiego oddziału Centrum Doradztwa Rolniczego.
W Radomiu gościliśmy ośmioosobową grupę z Czech, Niemiec i Mołdawii, na czele z wiceministrem rolnictwa Mołdawii. Goście spotkali się z dyrektorem Henrykiem Skórnickim, który przybliżył im działalność CDR na rzecz rolnictwa ekologicznego oraz przetwórstwa produktów ekologicznych na poziomie gospodarstwa. Następnie zwiedzano Centrum Praktycznego Szkolenia w zakresie małego przetwórstwa mięsa, owoców i warzyw oraz zbóż. Goście odwiedzili także Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach. Tu zapoznali się z praktycznymi aspektami prowadzenia produkcji ekologicznej oraz z zadaniami badawczymi w produkcji roślinnej i zwierzęcej, prowadzonymi w Chwałowicach.
Źródło
http://cdr.gov.pl