Niecały tydzień temu Główny Lekarz Weterynarii opublikował komunikat o ryzyku wystąpienia w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). Niestety po tych kilku dniach okazało się, że pierwszy przypadek w sezonie jesienno-zimowym 2020 wystąpienia ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) pojawił się na fermie kur niosek w miejscowości Wroniawy w gminie Wolsztyn. Informację o dodatnim wyniku badań laboratoryjnych Główny Lekarz Weterynarii otrzymał z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach wczoraj wieczorem tj. 24 listopada br.
W tym roku jest to już 33 ognisko HPAI w Polsce, ostatnie zostało stwierdzone 31.03.2020 r. W gospodarstwie, w którym wystąpiło ognisko, wdrożono procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia HPAI, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków.
Od października ogniska ptasiej grypy pojawiły się na terenie Niemiec, Holandii, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Chorwacji, Słowenii, we Francji i Włoszech.
Główny Lekarz Weterynarii przypomina wszystkim właścicielom drobiu o obowiązujących środkach bioasekuracji:
- Zakazie
- pojenia drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki,
- wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych;
- Nakazie:
- utrzymywania drobiu w sposób ograniczający jego kontakt z dzikimi ptakami,
- utrzymywania drobiu w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których dostęp mają dzikie ptaki,
- przechowywania paszy dla ptaków w sposób zabezpieczający przed kontaktem z dzikimi ptakami oraz ich odchodami,
- karmienia i pojenia drobiu oraz ptaków utrzymywanych w niewoli w sposób zabezpieczający paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami,
- wyłożenia mat dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami z budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wyjść z tych budynków - w przypadku ferm, w których drób jest utrzymywany w systemie bezwybiegowym,
- stosowania przez osoby wchodzące do budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego, przeznaczonych do użytku wyłącznie w danym budynku - w przypadku ferm, w których drób jest utrzymywany w systemie bezwybiegowym,
- stosowania przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą drobiu zasad higieny osobistej, w tym mycie rąk przed wejściem do budynków inwentarskich,
- oczyszczania i odkażania sprzętu i narzędzi używanych do obsługi drobiu przed każdym ich użyciem,
- powstrzymania się przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na ptaki łowne, od wykonywania czynności związanych z obsługą drobiu,
- dokonywania codziennego przeglądu stad drobiu wraz z prowadzeniem dokumentacji zawierającej w szczególności informacje na temat liczby padłych ptaków, spadku pobierania paszy lub nieśności,
- zgłaszania do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych
- pozostawienia ptaków w zamknięciu i wstrzymanie się od wypuszczania ptaków na wybieg,.
Każdy objaw kliniczny mogący wskazywać na zarażenie wirusem grypy ptaków, taki jak: zwiększona śmiertelność, apatia, znaczący spadek pobierania paszy i wody; duszność, sinica, wybroczyny, biegunka, nagły spadek nieśności, tzw. „lanie jaj” (jaja pozbawione skorup), objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów, należy niezwłocznie poinformować lekarza weterynarii prywatnej praktyki lub powiatowego lekarza weterynarii.
Maria Schubert
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/