13 lutego br. w Sekretariacie Komitetów Copa-Cogeca w Brukseli odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Łańcuch żywnościowy”. Uczestnicy posiedzenia skupili się głównie na następujących tematach: Wnioski z posiedzenia Forum Wysokiego Szczebla do spraw Poprawy Funkcjonowania Łańcucha Dostaw Żywności, spodziewany rozwój wydarzeń na forum wysokiego szczebla, wymiana opinii na temat dokumentu "Dobrowolne ramy wdrażania i egzekwowania zasad dobrej praktyki w relacjach wertykalnych w łańcuchu dostaw żywności" opracowanego przez strony zainteresowane łańcucha dostaw żywności z dnia 5 grudnia 2012 oraz Zielona księga w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych" oraz "Europejski plan działania dla handlu detalicznego. Porządek obrad oraz sprawozdanie z ostatniego posiedzenia zostały przyjęte.
Na początku posiedzenia odbyły się wybory na stanowisko Przewodniczącego oraz wiceprzewodniczących grupy roboczej. Pan Peter Kendall został ponownie wybrany na stanowisko przewodniczącego grupy roboczej. Pan Marc Rosiers z belgijskiego związku rolników Boerenbond oraz Pan Corrado Finardi z włoskiej organizacji rolniczej Coldiretti zostali wybrani na stanowiska wiceprzewodniczących na dwuletnią kadencję. Do priorytetów nowej prezydencji będzie należała poprawa działania łańcucha żywnościowego UE, a zwłaszcza zwalczanie nieuczciwych praktyk i nadużyć, z korzyścią dla rolników i spółdzielni. Pan Peter Kendall posiada gospodarstwo rolne w Eyeworth, East Bedfordshire. W ciągu ostatnich piętnastu lat z tradycyjnej produkcji mieszanej przeszedł na produkcję roślinną. Sprawuje aktualnie swoją czwartą kadencję jako prezes NFU. Po raz pierwszy został wybrany na to stanowisko w 2006 r. Wcześniej sprawował funkcje przewodniczącego grupy roboczej Zboża w NFU oraz wiceprzewodniczącego organizacji.
Następnie uczestnicy posiedzenia zostało poinformowani, że mandat Forum Wysokiego Szczebla został przedłużony. Komisja zamierza przyznać jedno dodatkowe miejsce na dane państwo członkowskie. Komitet Copa przekzał kandydaturę Pana Pekki Pesonena. Pan Paulo Gouveia z Sekretariatu podkreślił, że należy jednak pamiętać o reformie Wspólnej polityki rolnej oraz o cięciach w wydatkach na rolnictwo. W tej sytuacji zapewnienie prawidłowego funkcjonowania rynku jest ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Jasno widać jakie skutki wywierają nieuczciwe praktyki i nadużycia w łańcuchu żywnościowym na rolników. Z tego względu wyraził on zadowolenie, że Forum Wysokiego Szczebla ds. Łańcucha Żywnościowego w dalszym ciągu będzie szukać rozwiązań dla tych problemów, zwłaszcza ze względu na brak równowagi w łańcuchu żywnościowym oraz spadek dochodów rolników. Pan Przewodniczący dodał, że jego zdaniem podejście dobrowolne powinno być poparte ramami prawnymi. Tego rodzaju system mieszany, gdzie dobrowolne kodeksy opierają się na przepisach prawa definiujących nieuczciwe praktyki i nadużycia może naprawdę przyczynić się do poprawy funkcjonowania łańcucha dostaw żywności. Po dekadzie intensywnego lobbingu w UK stworzono funkcję Adjudicatora. Dzięki temu organowi zasądzającemu, Wielka Brytania dysponuje kolejnym narzędziem, które pozwoli nam na wprowadzenie korzystnych dla rolników i spółdzielni zmian w unijnym łańcuchu dostaw.
Następnie uczestnicy posiedzenia zostało poinformowani, że mandat Forum Wysokiego Szczebla został przedłużony. Komisja zamierza przyznać jedno dodatkowe miejsce na dane państwo członkowskie. Komitet Copa przekzał kandydaturę Pana Pekki Pesonena. Pan Paulo Gouveia z Sekretariatu podkreślił, że należy jednak pamiętać o reformie Wspólnej polityki rolnej oraz o cięciach w wydatkach na rolnictwo. W tej sytuacji zapewnienie prawidłowego funkcjonowania rynku jest ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Jasno widać jakie skutki wywierają nieuczciwe praktyki i nadużycia w łańcuchu żywnościowym na rolników. Z tego względu wyraził on zadowolenie, że Forum Wysokiego Szczebla ds. Łańcucha Żywnościowego w dalszym ciągu będzie szukać rozwiązań dla tych problemów, zwłaszcza ze względu na brak równowagi w łańcuchu żywnościowym oraz spadek dochodów rolników. Pan Przewodniczący dodał, że jego zdaniem podejście dobrowolne powinno być poparte ramami prawnymi. Tego rodzaju system mieszany, gdzie dobrowolne kodeksy opierają się na przepisach prawa definiujących nieuczciwe praktyki i nadużycia może naprawdę przyczynić się do poprawy funkcjonowania łańcucha dostaw żywności. Po dekadzie intensywnego lobbingu w UK stworzono funkcję Adjudicatora. Dzięki temu organowi zasądzającemu, Wielka Brytania dysponuje kolejnym narzędziem, które pozwoli nam na wprowadzenie korzystnych dla rolników i spółdzielni zmian w unijnym łańcuchu dostaw.
W kolejnej części spotkania delegat z Hiszpanii przedstawił projekt hiszpańskiej ustawy odnośnie łańcucha żywnościowego. Rozwój projektu hiszpańskiego. W zeszły piątek Hiszpania przyjęła projekt ustawy w sprawie poprawy funkcjonowania łańcucha żywnościowego. Projekt ten obejmuje 5 głównych punktów:
- obowiązkowe umowy obowiązkowe pisemne dla wszystkich produktów i sektorów
- nadużycia (te praktyki na mocy ustawy będą zakazane)
- dobrowolny kodeks dobrych praktyk handlowych
- utworzenie obserwatorium łańcucha żywnościowego, aby prowadzić monitoring funkcjonowania łańcucha
- ustanowienie systemu sankcji
Następnie omówiony został temat Zielonej Księgi w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych oraz Europejski plan działania dla handlu detalicznego. Punkt ten przedstawiła pokrótce Pani Natalia Lazarova z DG MARKT Komisji Europejskiej. P. Kendall podkreślił, że Zielona Księga pozwoli na zwrócenie uwagi na negatywne skutki tego rodzaju praktyk na sektor oraz stanowi pierwszy krok w stronę opracowania przepisów. Stanowi ona część aktualnych dyskusji prowadzonych na Forum Wysokiego Szczebla do spraw Poprawy Funkcjonowania Łańcucha Dostaw Żywności w Europie. Nieuczciwe praktyki handlowe stanowią zagrożenie dla opłacalnej działalności rolnej. Dlatego też Copa-Cogeca pracuje nad stanowiskiem w tej sprawie.
Na zakończenie posiedzenia przedstawione zostały informacje dotyczące „skandalu koniny” sprzedawanej jako wołowina we Francji. Francuski rząd oskarżył zakład przetwórstwa mięsnego Spanghero o to, że celowo sprzedawał koninę jako wołowinę. Grupa została również poinformowana, że w Wielkiej Brytanii również pojawił się skandal. Inspektorzy, po przeprowadzonej kontroli, zabronili też dalszej produkcji mięsa w dwóch fabrykach. W obu przetwarzano koninę i sprzedawano ją dalej jako wołowinę do kebabów i hamburgerów. Co więcej, brytyjski minister rolnictwa David Heath ujawnił, że w próbkach mięsa ośmiu koni poddanych ubojowi w Anglii i przeznaczonych na sprzedaż do Francji wykryto niebezpieczny dla ludzi fenylobutazon - przeciwbólowy lek dla koni. Część skażonej koniny mogła już trafić po przetworzeniu na francuski rynek spożywczy.
Pan Przewodniczący podkreślił, że musimy zwrócić tutaj szczególną uwagę na reakcję obywateli. Ten skandal może uderzyć w całą branżę. Tak naprawdę często nie wiemy co kupujemy i pojawia się problem zaufania; obywatele nie ufają już dystrybutorom brytyjskim i notowany jest spadek sprzedaży przetworzonych produktów. Pan Przewodniczący podkreślił również, że nie możemy siać paniki. Legislacja w sprawie informacji podawanych konsumentom jest bardzo ważna, musimy komunikować się z konsumentami i monitorować dalszy rozwój sytuacji.
Magdalena Montaigu - Biuro KRIR w Brukseli
Redaktor: Katarzyna Kuznowicz
Źródło
Krajowa Rada Izb Rolniczych
http://krir.pl