Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu przedstawia ofertę szkoleniową w zakresie przetwórstwa mięsnego, owocowo-warzywnego i mleczarskiego. Oferta skierowana jest głównie do rolników prowadzących lub planujących prowadzenie przetwórstwa w ramach sprzedaży bezpośredniej, MLO lub Rolniczego Handlu Detalicznego oraz do przetwórców. W ramach jedno dniowych szkoleń z wybranej tematyki, proponujemy 3,5 godziny zajęć teoretycznych i 2 godziny zajęć warsztatowych (surowce do przeprowadzenia warsztatów w kosztach).
Zakres tematyczny obejmuje:
1. Przetwórstwo mięsne;
- Możliwości sprzedaży mięsa i jego przetworów z gospodarstw rolnych i ich znakowanie,
- Przetwórstwo surowców ekologiczne w gospodarstwie rolnym,
- Przydatność przetwórcza poszczególnych wyrębów mięsa wieprzowego,
- Peklowanie surowców mięsnych a bezpieczeństwo żywności,
- Jakość kiełbas w zależności od różnych metod wędzenia,
- Produkcja wędzonek,
- Zajęcia warsztatowe - produkcja białej kiełbasy.
2. Przetwórstwo owocowo - warzywne
- Możliwości sprzedaży owoców i warzyw oraz ich przetworów z gospodarstw rolnych i ich znakowanie,
- Przetwórstwo surowców ekologiczne w gospodarstwie rolnym,
- Wymagania jakościowe w stosunku do owoców i warzyw przeznaczonych do produkcji soków,
- Soki naturalne, soki odtworzone, nektary, napoje - definicje,
- Technologia produkcji soków naturalnie mętnych, pasteryzowanych,
- Zajęcia warsztatowe - produkcja soku jabłkowego.
3. Przetwórstwo mleka
- Możliwości sprzedaży mleka i jego przetworów z gospodarstw rolnych i ich znakowanie,
- Przetwórstwo surowców ekologiczne w gospodarstwie rolnym,
- Wymagania jakościowe i weterynaryjne surowca,
- Produkty mleczne: sery, twarogi, jogurty, śmietana, masło,
- Technologie produkcji różnych typów sera,
- Zajęcia warsztatowe - produkcja sera podpuszczkowego.
Proponowana liczebność grup 20 - 30 osób. Koszt uczestnictwa w szkoleniu wynosi 300 zł brutto na 1 uczestnika. Koszty szkolenia obejmują wykłady, materiały szkoleniowe, serwis kawowy oraz surowce i dodatki niezbędne do przeprowadzenia zajęć warsztatowych.
Dodatkowo można zamówić nocleg ze śniadaniem w cenie 92 zł brutto/osobę oraz obiad w dniu szkolenia w cenie 30 zł brutto/osobę.
Zajęcia odbywać się będą w Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa przy CDR O/Radom (http://cpsz.cdr.gov.pl/), w Radomiu przy ul. Chorzowskiej 16/18.
Dla zorganizowanych grup istnieje możliwość rozszerzenia zajęć z wybranej tematyki po indywidualnym uzgodnieniu.
Zgłoszenia/rezerwację miejsc należy dokonać wysyłając wypełniony, podpisany i zeskanowany formularz, drogą elektroniczną na adres radom@cdr.gov.pl, w tytule podając „Szkolenie przetwórcze”.
Informacji w temacie udzielają: Andrzej Śliwa tel. 48 365 69 33, lub Janusz Lesisz tel. 48 365 69 38
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/