Operacja polegać będzie na organizacji stoisk wystawienniczych promujących warzywa pochodzące od lokalnych wytwórców i przetwórców żywności. Stoiska przygotowane zostaną na imprezach plenerowych orgaznizowanych w całej Wielkopolsce. Jednocześnie w ramach operacji orgaznizowane będą konkursy kulinarne z motywem przewodnim odnoszącym się do promowanych warzyw. Działania te mają zwrócić uwagę konsumentów na produkty pochodzące z lokalnych gospodarstw i od miejscowych przetwórców. Do udziału w realizacji operacji zaproszeni zostaną lokalni producenci, koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia.
Celem operacji jest stworzenie możliwości do bezpośredniego spotkania producentów, przetwórców i konsumentów, promocja lokalnych produktów oraz tworzenie sieci powiązań pomiędzy samymi producentami i pomiędzy producentami a konsumentami.
Cel realizowany będzie poprzez organizację stoisk na imprezach plenerowych (stoiska udostępnione zostaną lokalnym wytwórcom i przetwórcom żywności) oraz konkursów kulinarnych. Stoisko będzie obejmowało przestrzeń wystawienniczą dla lokalnych producentów rolnych, wytwórców i przetwórców żywności oraz przestrzeń degustacyjną dla uczestników konkursów kulinarnych.
Drugie z sześciu stoisk zorganizowane zostanie 16 lipca w Michalczy (powiat gnieźnieński) podczas Ogórkobrania w Michalczy. Wydarzeniu towarzyszyć będzie konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z ogórka. W konkursie wezmą udział koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia. Potrawy przygotowane w ramach konkursu zostaną przekazane do degustacji wśród odwiedzających stoisko.
Serdecznie zapraszamy!
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/