W dniach 27-29 maja na terenie Międzynarodowych Targów Gdańskich AmberExpo odbyło się jednocześnie kilka imprez targowych:
- 17. Targi Mleczarstwa MLECZNA REWIA (z udziałem Agencji Rynku Rolnego)
- 16. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK
- 18. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii Hoteli i Sklepów GASTROEXO
- 13. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH
We wszystkich czterech imprezach targowych zaprezentowało się blisko 200 wystawców z Polski, Niemiec, Litwy, Danii, Wielkiej Brytanii, Islandii, Włoch i Pakistanu. Na Targach BALTPIEK swoją ofertę przedstawili producenci maszyn oraz urządzeń dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego i młynarskiego oraz producenci różnego rodzaju dodatków smakowych. GASTROEXPO to najnowsze trendy i innowacyjne rozwiązania dla gastronomii, producenci i dystrybutorzy środków higienicznych, opakowań, urządzeń do cięcia i dekoracji, wyposażenia zaplecza kuchennego. Podczas POLFISHu prezentowali się producenci produktów rybnych, maszyn, urządzeń, środków utrzymania czystości, pojazdów dla branży spożywczej m.in. z agregatami chłodniczymi. MLECZNA REWIA to szeroka oferta produktów mleczarskich i firm oferujących maszyny dla przemysłu mleczarskiego, opakowania, środki i urządzenia do utrzymania czystości.
Uroczystego otwarcia targów dokonał Sekretarz Stanu w MRiRW Kazimierz Plocke. W uroczystości uczestniczył również Prezes ARR Radosław Szatkowski. W przemówieniu do wystawców i zwiedzających Prezes Szatkowski nawiązał do aktualnej sytuacji na rynku mleka i przetworów mlecznych oraz planowanych zmian związanych z nową perspektywą WPR na lata 2014-2020. Na koniec zachęcał wszystkich do odwiedzenia stoiska informacyjnego przygotowanego przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gdyni.
Podczas targów odbywało się wiele dodatkowych atrakcji m.in. konferencje, pokazy i konkursy. Na uwagę zasługuje III Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy zorganizowana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Zwyciężyła drużyna Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie. W trakcie gali wręczania nagród Prezes SKP Krzysztof Szulborski wyróżnił też Agencję Rynku Rolnego jako instytucję wspierającą młodzież szkół gastronomicznych. Podziękowania z rąk Prezesa Szulborskiego odebrał Zastępca Dyrektora OT ARR w Gdyni Leszek Golasiński.
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/