26 czerwca na Torze Wyścigów Konnych Służewiec odbył się Piknik Poznaj Dobrą Żywność na którym ponad 120 polskich wystawców prezentowało wyroby wysokiej jakości. Piknik ten to święto polskiej żywności.
Bogatą ofertę produktów spożywczych uzupełniały liczne prezentacje i degustacje wyrobów wyróżnionych znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, a także żywności wytwarzanej w krajowych i unijnych systemach jakości, wyrobów tradycyjnych
i regionalnych, oraz produktów ekologicznych i oznaczonych znakiem Produkt Polski.
Podczas otwarcia pikniku wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk powiedział, że to znakomita okazja żeby pokazać walory smakowe zdrowotne i jakościowe polskiej żywności, przede wszystkim tej wytwarzanej bezpośrednio przez rolników, ale także tej produkowanej przez przetwórców.
– Jest to miejsce, gdzie można dowiedzieć się, jak i z czego wytwarza się żywność. Znając te procesy łatwiej nam będzie wybrać takie produkty, które nam najbardziej odpowiadają – powiedział wicepremier Henryk Kowalczyk i dodał, że ważny jest dochód rolnika, ale także abyśmy jedli zdrowo.
– Produkt polski - polska żywność jest na pewno żywnością zdrową, a taką polecamy – zapewnił.
Szef resortu rolnictwa przypomniał, że niedawno poszerzone zostały możliwości sprzedaży produktów prosto z gospodarstwa, w ramach rolniczego handlu detalicznego, a impreza taka jak piknik to doskonała okazja do bezpośredniego spotkania producentów z konsumentami.
Podczas pikniku można było zobaczyć, jak duża jest różnorodność naszej żywności. Interesujące stoiska przygotowały organizacje, stowarzyszenia i instytucje branżowe, a także instytuty naukowe, ośrodki doradztwa rolniczego i muzeum rolnicze. Było wiele ciekawych atrakcji.
Odbywały się pokazy kulinarne, degustacje, konkursy i zabawy. Uczestnicy pikniku mogli wziąć udział we wspólnym gotowaniu i odkrywaniu smaków różnego rodzaju pieczywa, serów, aromatycznych miodów, wędlin, przetworów z warzyw i owoców, a także smakołyków przygotowanych prze Koła Gospodyń wiejskich
Dla najmłodszych gości przygotowano wiele atrakcji zabaw i gier związanych z żywnością. Maluchom wiele uciechy sprawiały zabawy edukacyjne. Były konkursy i warsztaty promujące m.in. stosowanie zbilansowanej diety kształtującej prawidłowe nawyki żywieniowe. Chętni mogli przyozdobić swoje twarze w dowolny wzór ludowy bądź zwierzęcy. Specjalna grupa instruktorów prezentowała 4 bloki taneczne pod hasłem „w zdrowym ciele zdrowy duch”. Dzieci mogły też poznać tradycyjne zwyczaje ludowe i obejrzeć dawne zabawki wykonane ze słomy i z papieru. Dużą atrakcją było tez dojenie sztucznej krowy.
Piknikowym gościom czas spędzony na pikniku umilały utwory w wykonaniu zespołu ludowego, a także kapeli, wokalistów i tancerzy. Występy te połączone będą z warsztatami nauki tańca oraz śpiewu.
Dużym zainteresowaniem cieszyła się parada ciągników, a także wystawa zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych, którymi kiedyś uprawiano pola i zbierano polny.
Niewątpliwą atrakcją były zorganizowane przez TWKS gonitwy koni. Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa objął patronatem gonitwę koni czystej krwi arabskiej o nagrodę Ofira. Nagrody zwycięzcom wręczył Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego KOWR.
Niedzielna impreza wzbudziła ogromne zainteresowanie mieszkańców stolicy i okolic. Była świetną okazją do spędzenia wolnego czasu z dala od wielkomiejskiego zgiełku. Można się było tu świetnie bawić i dobrze zjeść. Piknik Poznaj Dobrą Żywność odwiedziły tłumy Warszawiaków, którzy przybywali tu całymi rodzinami.