Zakończyły się II Targi World Food Warsaw. Prezentowały się na nich firmy sektora spożywczego z całego świata, nie zabrakło również stoiska Agencji Rynku Rolnego. Jej prezes Radosław Szatkowski wraz z wiceprezesem Lucjanem Zwolakiem w towarzystwie m.in. Zofii Szalczyk - podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Janusza Gołosa - zastępcy szefa Kancelarii Prezydenta RP brali udział w ceremonii otwarcia. Wiceprezes ARR poprowadził także debatę„Jak zagospodarować nadwyżkę polskiej żywności?”, a dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej Agnieszka Rembisz była moderatorką panelu dyskusyjnego Nowe perspektywy eksportowe dla polskiej branży rolno-spożywczej - rynki dużych możliwości”. Wszyscy zgodnie powtarzali, że WorldFood Warsaw to doskonała okazja do znalezienia nowych rynków zbytu.
- WorldFood Warsaw to możliwość spotkania polskiego sektora rolno-spożywczego z zagranicznymi partnerami, ale także okazja do integracji i dyskusji o kondycji branży. Polska żywność to nasz hit eksportowy i powinniśmy podkreślać to zawsze i wszędzie”- powiedział prezes ARR- Radosław Szatkowski. W targach wzięło udział ponad 200 wystawców z 28 krajów świata m.in Sri Lanki, Chin, Stanów Zjednoczonych, RPA czy Meksyku.
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/